Van leverancier tot producent: nieuw tijdperk voor Staad dankzij hun zelfontwikkelde elektrische graafmachine

05 mei 2025

VEGHEL/OSS - Een graafmachine kon je altijd al krijgen bij Staad in Veghel. Maar nu heeft het bedrijf een geheel zelf ontwikkelde elektrische graafmachine. „Die brengt ons veel. Rond 2030 zijn we twee keer zo groot.”

Bron: BD - Wouter ter Haar 03-05-25 - Fotograaf: Jeroen Appels/Van Assendelft Fotografie

Bericht gaat door onder de afbeelding

„Hebben jullie misschien ook een elektrische graafmachine?”

Deze vraag werd in 2019 gesteld aan Staad, de Veghelse importeur en leverancier van grondverzetmachines. En was afkomstig van het in Oss gevestigde bedrijf Ploegam, bouwer van dijken en wegen. Dat ging aan de slag met de verbreding van de A13 en A16 bij Rotterdam. En volgens opdrachtgever Rijkswaterstaat moest die klus emissieloos uitgevoerd worden.

Voor Staad werd die vraag een mooie en uiteindelijk lucratieve uitdaging, aldus de broers Sijmen (46) en Pieter (49) Staadegaard. Zij hebben samen de leiding over het Veghelse bedrijf. „Develon, onze Zuid-Koreaanse leverancier, levert alleen graafmachines met dieselmotoren. Dus toen zijn we zelf maar aan de slag gegaan.”

En nu staat de geheel in het oranje uitgevoerde machine te pronken voor het hoofdkantoor van Staad. Het bedrijf heeft hiervoor een metamorfose ondergaan. Van leverancier is Staad een producent geworden.

De ontwikkeling van de Staad 17W, zoals die nu Europees verkocht wordt, vergde uiteindelijk ruim een jaar. Pieter Staadegaard: „We hebben een oorspronkelijke dieselmachine geheel omgebouwd tot een elektrische. Zelf alles uitgedacht en ontwikkeld, tot en met de batterijen aan toe.”

Staad richtte er een eigen ontwikkelingsafdeling met veertig mensen voor op. „Allemaal mensen die bij bedrijven als Philips, DAF, ASML of Ebusco hebben gewerkt. We hebben dankbaar gebruik gemaakt van Brainport.”

Vijf batterijen per week

De ontwikkeling en productie van een eigen batterij behoorde tot de grootste uitdaging. Die innovatie - waar het bedrijf patenten op heeft - wordt nu gerealiseerd bij de Staad-vestiging in Oss, waar de productie van de metersgrote batterijen van start is gegaan. Daarmee zijn in Oss tien mensen actief. Ze maken nu vijf batterijen per week, maar dat moeten er volgens de broers Staadegaard binnen een ‘zeer afzienbare tijd’ minstens enkele tientallen per week worden.

Ook aan het opladen van de batterijen heeft Staad gedacht. Een lachende Pieter Staadegaard: „Want die mannen op de graafmachines zijn een beetje de koningen van de bouw. Die willen en moeten constant door kunnen werken.” Staad zorgt dan ook voor het ophalen en laden van de batterijen. Daarvoor heeft het contracten met een energieleverancier in Geldermalsen, die zonnepanelen en windmolens heeft staan, waar de batterijen voor een schappelijke prijs geladen worden. Met een opgeladen batterij is zo’n 12, 13 uur te werken.

Met de nieuwe elektrische graaf- en grondverzetmachines speelt Staad slim in op de vraag naar elektrische graafmachines. Daar is door de stikstofcrisis enorme behoefte aan. Staadegaard: „Bij vrijwel iedere bouwklus - of het nu woningen, wegen of bijvoorbeeld dijken betreft - wordt de eis gesteld dat het zonder uitstoot moet gebeuren.” En dat speelt het familiebedrijf Staad aardig in de kaart. „We krijgen aanvragen uit werkelijk alle uithoeken van de wereld. Iedereen heeft interesse.”

De broers Staadegaard houden dan ook rekening met een flinke groei van hun onderneming, die zich in 2013 in Veghel vestigde. Ze willen de komende jaren zeker 100 machines per jaar gaan bouwen en leveren. „De vraag naar dit vrijwel volledig Nederlandse product is er. Alleen in Nederland zijn er al 100.000 graaf- en grondverzetmachines die vervangen moeten worden.” De grote Nederlandse bouwers als Heijmans, Boskalis, Dura Vermeer en BAM werken al met de machines.

800 machines per jaar

En ook in het buitenland zitten ze er om te springen, aldus Sijmen Staadegaard. Met de Scandinavische landen en de Benelux voorop. Maar ook in Indonesië, Argentinië en de VS is de interesse groot. Als gevolg van de internationale vraag rekenen ze er bij de Veghelse onderneming op dat ze rond het jaar 2030 zo’n 800 graaf- en grondverzetmachines per jaar kunnen leveren. Dan moet de huidige omzet van 75 miljoen euro opgelopen zijn tot zo’n 500 miljoen euro.

En ook het aantal medewerkers zal ruim verdubbelen, is de verwachting. Nu werken er bij Staad 148 mensen, verdeeld over de twee vestigingen in Veghel, in Oss en in Harlingen, waar de dieselmachines in een voormalige scheepswerf vrijwel geheel elektrisch uitgevoerd worden. Staadegaard: „Dat doen we daar omdat we hier heel moeilijk voldoende technische mensen kunnen. En wij zijn vooral van het praktische. We bedenken graag overal een oplossing voor.”

Meer nieuwsberichten

DX165W 7 Electric Staad Powerbox400 Emissieloze Mobiele Graafmachine Grondverzetmachine

Wil je meer weten over onze machines of onze service?

Neem contact met ons op. We vertellen je er graag meer over!

Wij houden je graag op de hoogte