10 JAAR STAAD: Verandering is nog steeds de enige constante binnen ons bedrijf

10 mei 2023

Om precies te zijn, op 10 mei 2023, bestaat Staad 10 jaar. Een mooi moment om even terug te blikken in de tijd, maar liever kijken wij vooruit. De ontwikkelingen in de markt gaan snel, verandering zit in ons DNA, maar een ding blijft onveranderd: wij gaan voor het beste resultaat en service voor de klant. Wij zijn voortdurend op zoek naar hoe we dingen beter kunnen doen voor de klant, maar zeker ook voor onszelf. Dit doen wij inmiddels alweer 10 jaar met veel ziel, zaligheid en passie. En de komende jaren gaan wij hier vanzelfsprekend mee door. Graag zelfs!

Familiegevoel nog steeds heel belangrijk

Familiegevoel nog steeds heel belangrijk

Na het 5-jarig bestaan is er opnieuw flink doorgepakt. Doorpakken is een sleutelwoord binnen Staad en dat doen wij echt met zijn allen, want alleen samen komen wij verder. Van de ruim 60 mensen die tijdens het 5-jarig jubileum aan het werk waren, is dit aantal inmiddels doorgegroeid naar 85. En het is zeker de bedoeling dat er nog meer mensen bij gaan komen, de groei zit er flink in. 

Destijds schreven wij: Wie bij Staad wil gaan werken, komt niet zomaar binnen. Iedere sollicitant maakt nog steeds even kennis met de toekomstige directe collega's. Iedereen die nieuw binnenkomt moet passen in de groep en in onze cultuur. Insteek, houding en gedrag zijn naast de nodige kennis het allerbelangrijkste. Bij Staad werk je in een open en vertrouwde sfeer. Het wij-gevoel, het familiegevoel, is nog steeds erg belangrijk. Ook nu, in een tijd waarin er krapte op de arbeidsmarkt heerst, houden wij hieraan vast. 

Door scherp en alert te blijven en door de ontwikkelingen nauw te blijven volgen kan je innoveren. Verandering is zodoende nog steeds de enige constante binnen ons bedrijf. Veranderingen zijn niet altijd fijn, maar door iedereen tijdig te betrekken en mee te laten denken zijn wij gekomen tot waar wij nu staan. En daar zijn wij super trots op. 

Van diesel naar elektrisch, met de service van Staad

Een voorbeeld van verandering, verbetering en innoveren is het ontstaan van de nieuwste tak binnen Staad: Electric Construction Equipment (ECE). Kort na ons 5-jarig bestaan zijn wij gestart met de eerste ontwikkelideeën voor de ombouw van een diesel graafmachine naar een elektrisch aangedreven graafmachine. En daardoor ontstond de nieuwe tak binnen de Staad familie: ECE. Als pioniers in de elektrische bouwmachines, met meer dan 20 jaar praktijkervaring in het leveren en onderhouden van traditionele bouwmachines, zijn wij met ECE begonnen met de ontwikkeling van elektrische machines. 

In 2020 lanceerden wij met veel trots de eerste 30 tons elektrische rupsgraafmachine ter wereld. Een dikke primeur dus, maar daar bleef het niet bij. In 2021 rolde de eerste mobiele graafmachine uit eigen productie, de DX165W Electric, naar buiten. Ook de bijbehorende batterij, de Powerbox zoals wij deze noemen, zijn wij in dat jaar zelf gaan produceren.

In 2022 ontstond er een samenwerking met Fendt (i.s.m. Agromec) en hebben wij dit jaar samen de eerste 4 elektrische tractoren opgeleverd. Last but not least: binnenkort rijden de eerste, door ons omgebouwde, elektrische wielladers emissieloos rond. Los van de emissieloze ontwikkelingen, welke elkaar in rap tempo opvolgen, kan je bij Staad nog steeds terecht voor nieuwe diesel machines, gebruikte machines en onderdelen. Ook blijven wij service en onderhoud plegen op zowel de diesels als de elektrische machines.

Wij kijken graag vooruit, maar zeker ook in de breedte!

Dat wij niet stilstaan blijkt opnieuw uit de doorontwikkeling van de Powerbox (140 kWh) naar de Megabox (400 kWh). Met enorm veel trots kunnen wij vertellen dat het op de batterij aangevraagde octrooi: A detachable energy storage system, oftewel: verwisselbare energieopslagsysteem, door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is goedgekeurd. 

Het toegekende patent sluit naadloos aan bij onze batterij, een uniek technisch ontwerp dat het mogelijk maakt om de batterij te gebruiken op de machine, maar dat deze batterij ook uit de machine gehaald kan worden én als ‘’stand-alone’’ batterij kan worden ingezet. Dit wil zeggen dat de batterij zonder machine geladen en ontladen kan worden.

Wij begrijpen als geen ander dat de aanschaf van een elektrische machine niet vanzelfsprekend is en dat hier vragen over zijn, zeker ook m.b.t. tot de laadinfra. Hiervoor staan wij eveneens graag klaar en denken wij met de klant mee in mogelijke oplossingen, zo ook op locatie bij de klant zelf. Dit jaar zijn er 2 collega’s gestart die advies op maat geven m.b.t. de laadinfra en de daarbij behorende mogelijke oplossingen. Het gaat dan niet alleen over de elektrische machine en de batterij ervan maar ook over de mogelijk aanwezige zonnepanelen, windturbines, andere elektrische- vervoersmiddelen en gereedschap bij de klant zelf. Wij inventariseren en adviseren graag mee om samen met de klant tot de beste oplossing te komen, dit om ervoor te zorgen dat deze klant onbezorgd door kan gaan met zijn dagelijkse werkzaamheden. Anders en grappig gezegd: ‘wij ontladen de laadstress’.

Goede service staat bij Staad altijd voorop, ook op het gebied van laadinfra. Net zoals bij de maatwerk opties die wij op de machines bouwen gaan wij m.b.t. de laadoplossing mogelijkheden ook heel ver. Hier houden wij opnieuw vast aan onze bedrijfsbelofte: wij leveren optimaal presterende machines die helpen onze klanten succesvol te zijn. Binnenkort zullen wij meer over deze service zichtbaar maken. 

Meer dan een verdubbeling

Los van het meer zichtbaar maken van de diverse ontwikkelingen die er momenteel gaande zijn, zijn er nog meer stippen op de horizon te benoemen. Wij kijken opnieuw 5 jaar vooruit en dan ligt de focus op groei. Beter gezegd, gecontroleerde groei.

Naast onze hoofdlocatie in Veghel zijn er momenteel 3 externe productielocaties en is er onlangs nog een extern magazijn bijgekomen zodat o.a. de productie en service vanuit onze hoofdlocatie meer capaciteit krijgt. Daar waar wij dit jaar naar schatting 75 elektrische machines af zullen leveren, zal dit aantal zich meer dan gaan verdubbelen de komende 5 jaar. En ja, daar hebben wij sowieso extra handen voor nodig, op meerdere vlakken zelfs. Maar daarvoor kijken wij eerst naar de mogelijkheden en ambities van onze eigen vakmensen, daarna pas naar nieuw te werven mensen.

Verbeteren en optimaliseren hoort bij groei, dit kan niet zonder elkaar en dat beseffen wij ons goed. Van alle ontwikkelingen maken wij serieuze projecten met daarbij protocollen, checklists en meer. Dit doen wij met betrokkenen en verantwoordelijken en hieruit ontstaan concrete afspraken en handvatten zoals: wij werken veilig of wij werken niet. En: Afspraak is afspraak. Door het op deze manier te doen kunnen wij gerust verder groeien. Groei met oog voor de impact op de organisatie, dit om het fijne en vertrouwde familiegevoel voor iedereen te borgen. Los van de groeiambities, blijven de gebroeders Staadegaard continu de bedrijfscultuur bewaken. Het kunnen benoemen van bijvoorbeeld de voornaam van elke (nieuwe) collega is voor beide heren dan ook geen uitdaging maar vanzelfsprekend.

Kei trots!

10 jaar Staad, zoals eerder geschreven een mooi moment om even bij stil te staan. Vieren wat je kan vieren kennen wij hier als geen ander. Dit zien we dan ook met regelmaat terug in de heerlijke traktaties die wij allemaal ontvangen wanneer er iemand van onze mensen jarig is, maar ook wanneer een klant of leverancier ons verrast met wat lekkers. Onze eigen medewerkers zullen wij deze week dan ook enkele keren verrassen. Dit hebben ze allemaal verdiend, wij zijn er kei trots op en dat mag gevierd worden!

In vogelvlucht: DE HISTORIE VAN STAADEGAARD

In vogelvlucht: DE HISTORIE VAN STAADEGAARD

De historie van het ondernemerschap in de familie Staadegaard gaat terug naar de periode 1913-1920. De familie van Simon Staadegaard, de opa van Pieter, Sijmen en Jan Willem, had toen in Amerika een boerderij. Hier kwam Simon in aanraking met gemechaniseerde landbouw.

Terug in Nederland, begon Simon te handelen in gebruikte tractoren die hij vanuit Engeland importeerde. In 1933 richtte hij een landbouwmechanisatiebedrijf op: S. J. Staadegaard & Zonen B.V. In 1960 namen vier zoons van Simon, onder wie de vader van Pieter, Sijmen en Jan Willem, het bedrijf over. In 1969 werd het dealerschap van John Deere verkregen. In 2001 werd het bedrijf subdealer van RoAd voor de verkoop van Daewoo-machines in Zuid-Nederland. Daewoo was de voorloper van Doosan.

In 2005 namen Pieter, Sijmen en Jan Willem samen met twee neven het bedrijf van hun vaders over. Zes jaar later werd het regio-importeurschap van John Deere verworven. Toen in 2013 Doosan op de stoep stond met de vraag of Staadegaard daarnaast Doosan-importeur wilde worden voor de zuidelijke provincies, namen de drie broers het besluit om samen verder te gaan. Hun neef ging zich met het oorspronkelijke bedrijf helemaal richten op de landbouw en tuin, park en golf. Pieter, Sijmen en Jan Willem kozen voor het grondverzet, en richtten daarvoor Staad op. Dat was midden in de crisis. Jan Willem is helaas een paar jaar geleden uitgestapt waardoor Pieter en Sijmen tegenwoordig het bedrijf runnen. 

Staad werkt exclusief voor Doosan. Inmiddels is het bedrijf ook importeur voor Midden-Nederland. De bedrijfsnaam Doosan is sinds maart van dit jaar aangepast naar DEVELON. Het gaat hier alleen om een naamswijziging. De eerste machines met DEVELON-uitingen zijn dan ook al gespot. Vanzelfsprekend kleuren wij de oudere Doosan uitingen de komende periode om, zowel online als offline.

Meer nieuwsberichten

DX165W 7 Electric Staad Powerbox400 Emissieloze Mobiele Graafmachine Grondverzetmachine

Wil je meer weten over onze machines of onze service?

Neem contact met ons op. We vertellen je er graag meer over!

Wij houden je graag op de hoogte