2020 Begin reduceren uitstoot door middel van bijvoorbeeld HVO en elektrisch materieel

26 november 2020

HVO of TRAXX zijn de meest duurzame dieselbrandstoffen van dit moment: fossielvrij en emissiearm. In het begin van februari 2020 heeft Doosan officieel bekend gemaakt dat er onder de Doosan fabrieksgarantie gebruik gemaakt mag worden van HVO100 als alternatief voor de huidige Diesel brandstof. Hoe dit werkt leggen we hieronder uit.

Het is niet meer weg te denken: de energietransitie is in volle gang. Er komen steeds meer nieuwe modellen bij. De vraag naar energie-efficiënte en CO2 emissiearme dieselbrandstoffen, waterstof en hydrozine groeit daarom explosief. Toch is het zeker nog mogelijk om CO2 neutraal te draaien met een diesel aangedreven machine die nog jaren mee moet. Brandstofleveranciers zijn steeds weer druk bezig met het ontwikkelen van dieselbrandstoffen die het klimaat minder en zelfs helemaal niet belasten. Voorbeelden daarvan zijn HVO of TRAXX. Deze dieselalternatieven bieden veel voordelen op het gebied van duurzaamheid zoals de CO2-reductie, maar ook een lagere uitstoot van schadelijke emissies zoals fijnstof, NOx, roet en zwavel.

TRAXX 
TRAXX diesel levert al ruim 17 jaar lang dieselbrandstof die het verbruik vermindert, de uitstoot van CO2 en andere schadelijke stoffen verlaagt en bacteriegroeiproblemen in dieseltanks voorkomt. De klimaat-neutrale variant van TRAXX Diesel is TRAXX Zero. Deze hoogwaardige conventionele diesel voldoet aan de EN590 –norm en daarmee aan de eisen die fabrikanten in het kader van hun garantie stellen.

Wat TRAXX Zero uniek maakt, is dat de resterende CO2-emissie wordt gecompenseerd door gecertificeerde, duurzame energieprojecten zoals windmolenparken. De CO2-winst die daarmee wordt behaald, neutraliseert de eigen CO2-uitstoot. Per saldo ontstaat zo een positief resultaat voor het klimaat. Het systeem is vergelijkbaar met het systeem van groene stroom, waarbij grijze stroom wordt geleverd die wordt ‘vergroend’ – of gecompenseerd – met duurzame stroomcertificaten. TRAXX Zero is een laagdrempelige, snel toepasbare en goedkope manier om CO2-neutraal te draaien, en is daarmee bijzonder geschikt voor bedrijven die hun eerste (grote) stappen richting duurzaamheid willen zetten.

HVO100
Nieuw in het CO2-reducerende aanbod is HVO100. Deze brandstof heeft vergeleken met TRAXX Zero weliswaar een aanzienlijk hogere kostprijs per bespaarde kg CO2, maar is wel een niet-fossiele diesel. HVO100 wordt namelijk volledig geproduceerd op basis van afvalproducten zoals dierlijke vetten en afgewerkte plantaardige oliën. Deze zogenoemde synthetische diesel levert een CO2-reductie op van maar liefst 89%. Bovendien is HVO100 vrijwel geurloos en goed biologisch afbreekbaar.

HVO100 voldoet niet aan al de normen
HVO voldoet aan de nieuwe EN15940-norm, maar niet aan de EN590-norm. Het gevolg hiervan is dat HVO buiten de garantiebepalingen van bepaalde machines valt. Dit ondanks het feit dat de brandstof probleemloos in de meeste actuele dieselmotoren gebruikt kan worden. Gebruikers spelen hier echter eenvoudig op in door te kiezen voor een mix van HVO met diesel waarmee wel aan de voorschriften van de EN590-dieselnorm gehouden wordt. Je kunt HVO dus puur gebruiken (HVO100) of gemengd met diesel (HVO20, HVO30). De CO2-reductie ligt hierbij anders. Voor de beeldvorming: met HVO20 reduceer je 18% CO2-uitstoot, met HVO100 ligt de reductie op 89%.

Garantie Doosan
Begin 2020 heeft Doosan in Zuid-Korea uitgebreid testen gedraaid met deze dieselalternatieven. Hieruit blijkt dat onze machines dezelfde prestaties afleveren als met een dieselbrandstof. Daarom heeft het gebruik van HVO100 nu ook geen gevolgen voor garantie van Doosan. Komt dat even goed uit! Een mooi moment om de CO2-uitstoot van jouw machinepark fors te reduceren en het verschil te maken bij opdrachtgevers.

 

Meer nieuwsberichten

20210601 Doosan Dx140w Action 01 Editweb

Wil je meer weten over onze machines of onze service?

Neem contact met ons op. We vertellen je er graag meer over!

Wij houden je graag op de hoogte