Bergen verzetten met Grooten VOF

05 oktober 2021

Van milieubewuste veehouderij tot compleet loon- en grondverzetbedrijf: Grooten VOF is van alle markten thuis. Bij al deze brede werkzaamheden hoort natuurlijk een modern machinepark, waar onder andere de Doosan DX235LC-5 rupsgraafmachine deel van uitmaakt. We spreken met eigenaars Ruben en Joost Grooten.

Historie
In het zuidoosten van Limburg runnen de broers Ruben en Joost Grooten met veel passie het bedrijf dat in 1977 door hun vader Leo is opgericht. Die had daarvoor enkele jaren als landmeter gewerkt, maar wilde graag het heft in eigen handen nemen. Met een tractor en dumper startte hij zijn eigen grondverzetbedrijf. Gaandeweg worden de werkzaamheden, werkplaats en machines steeds verder uitgebreid.

Tweede generatie
In 1998 begint Joost binnen het bedrijf Grooten VOF, even later volgt ook Ruben. De broers zijn er niet weg te slaan en in 2017 worden ze de officiële eigenaren. Voor vader Leo is het niet zo makkelijk om het bedrijf los te laten. Hij speelt dan ook nog steeds een rol, op de achtergrond. Moeder Isabelle vervult van begin af aan een administratieve rol. Zij wordt inmiddels bijgestaan door dochter Marie Ange. In totaal heeft Grooten VOF zes vaste werknemers. “In een drukke tijd komen daar nog zo’n drie zzp’ers bij”, vertelt Ruben.

Betrouwbare machine
Opvallend is dat ze bij Grooten VOF, in dat kleine clubje, bijna allemaal familie van elkaar zijn. Zelfs in de cabine van de Doosan DX140W-3 mobiele graafmachine: neef Roger is de vaste machinist. Sinds 2016 heeft hij er bijna 9250 uur op staan. De machine staat volgens hem amper stil. Toch heeft hij ‘nog niet veel spannends meegemaakt’ als het om reparaties gaat. ‘’Maar dat is natuurlijk alleen maar positief’’, aldus Roger.

Ruime werkzaamheden
Opdrachtgevers van Grooten zijn zowel overheden, (onder)aannemers als particulieren. De werkzaamheden van het bedrijf zijn dan ook breed: denk aan graafwerk, maar ook de uitvoering van complete grondwerkprojecten. Daarnaast voert Grooten loonwerkzaamheden voor agrarische bedrijven in de omgeving uit. Op de locatie waar we langs gaan, wordt gewerkt aan een groot rioleringswerk. Hier wordt de nieuwe Doosan DX235LC-5 rupsgraafmachine ingezet die wordt bestuurd door machinist Patrick die al 45 jaar werkt bij Grooten. De rupsgraafmachine is erg sterk vertelt Patrick, ‘’de rupsgrafmachine pakt rioolbuizen van maar liefst 5000 kilo per stuk maar ook putten van 9000 kilo per stuk, dat werkt voor mij erg prettig’’. Daarnaast is Ruben te spreken over het hefvermogen van de Doosan DX140W-3, dat volgens hem groter is dan bij zijn vorige machines.

Uitrusting machine
De Doosan DX235LC-5 rupsgraafmachine is uitgerust met een afzetbaar Engcon draaikantelstuk, een Freshfilter Tube overdruksysteem en Groeneveld automatische vetsmering. Ook is de machine uitgerust met een GPS van Trimble Earthworks. Tegenwoordig kun je eigenlijk niet meer zonder, vinden de mannen van Grooten. Daarnaast vinden ze de service van de dealer erg belangrijk. De service van dealer Staad vinden ze vooral heel persoonlijk. Om die reden zijn ze een paar jaar geleden overgestapt op Doosan. ‘’We zijn er geen nummertje. De klik was er gewoon meteen’’, vertelt Ruben.

Machines dubbel inzetbaar
Bij loon- en grondverzetbedrijf Grooten is sprake van een bijzondere combinatie: naast het uitvoeren van loonwerkzaamheden houden ze ook vijfhonderd stieren. ‘’We kunnen de machines daarom ook daarvoor inzetten’’, vertelt Ruben. ‘’Bijvoorbeeld bij het onderhoud van de stal, maar ook bij produceren van maïs, ruwvoer en stro.’’ Deze agrarische producten bieden zij ook aan op de markt.

Keurmerk ‘Beter Leven’
Joost houdt zich binnen het bedrijf vooral bezig met ‘milieubewust boeren’. De veehouderij houdt uitsluitend stieren dat voldoet aan het 2-sterren keurmerk van ‘Beter Leven’. ’’Binnen die sector moet je je onderscheiden’’, vindt Joost. Zo wordt het voer voor de dieren rondom de boerderij geproduceerd en zijn sinds kort nieuwe stallen in gebruik genomen. Deze moeten bijdragen aan een prettig bestaan voor de dieren. Daarnaast zou Joost de veehouderij de komende jaren graag nog wel willen zien groeien.

Ambitie
Joost hoopt in de toekomst stabiliteit te behouden in alle drie de takken van sport. Het loonwerk, het grondverzet en de veehouderij. ‘’Dat we voldoende werk blijven hebben voor ons personeel en de machines, om op een fijne, stabiele wijze te kunnen werken. Zo creëren we rust in het bedrijf en kunnen we goede kwaliteit leveren.’’

Derde generatie
Na de tweede generatie denkt inmiddels ook de derde generatie van de familie eraan om het bedrijf in de toekomst over te nemen. De zonen van Joost en Ruben staan al te trappelen om het stokje te kunnen overnemen. ‘’Ze zijn nog jong, maar het zit er wel in. Het ziet er in ieder geval niet naar uit dat ze iets heel anders gaan doen’’, sluit Joost af.

Meer nieuwsberichten

DX165W 7 Electric Staad Powerbox400 Emissieloze Mobiele Graafmachine Grondverzetmachine

Wil je meer weten over onze machines of onze service?

Neem contact met ons op. We vertellen je er graag meer over!

Wij houden je graag op de hoogte