De DX225LC-5 van Loon- en Grondverzetbedrijf Derks: Van vast huurmaatje tot eigen werkkracht

12 september 2019

Loon- en Grondverzetbedrijf Derks huurde met enige regelmaat een DX225LC-5 rupsgraafmachine bij Staad. “Totdat ons omslagpunt kwam en onze aanvraag stabiliseerde,” begint Rick Derks te vertellen. Rick is de vierde generatie ‘Derks’ die het bedrijf straks voort mag gaan zetten.

Vader Derks is 22 jaar algemeen directeur van het familiebedrijf, dat al sinds 1933 gespecialiseerd is in het aannemen en uitvoeren van agrarisch loonwerk en grondverzetwerkzaamheden. Afgelopen winter vierden zij hun 85-jarig jubileum. Zoon Rick is vijf jaar geleden in het bedrijf gaan werken en sinds 1 januari 2019 mede-eigenaar. “Ik wil het werk binnen ons bedrijf eigen maken. Ik vind dat ik een meerwaarde moet kunnen bieden en daarom wil ik dingen die ik zie verbeteren.” Rob vult aan: “Dat moet ook, daar groeien we van.” En groeien doen ze zeker. Met elf man in dienst en drie mobiele-, één mini- en één rupsgraafmachine, verzetten zij flink wat werk in Haps en omgeving. Rob: “Vooral aan het industrieterrein hier verderop hebben we mooi te werken de komende jaren. Dat heeft ons ook doen besluiten om de DX225LC-5 die we regelmatig bij Staad huurde, te kopen.”

Aanvraag stabiliseerde
Rob gaat verder. “We huurden bij Staad omdat we te weinig werk hadden om de machine zelf aan te schaffen.” Rick vult aan: “De sector is ook kwetsbaar.” “Dat klopt,” zegt Rob, “Maar op een gegeven moment krijg je het omslagpunt van huur naar koop. Ons werk stabiliseerde naar een punt dat het voor ons beter was om de machine te kopen. Zo gezegd, zo gedaan.”

‘Goei’ machines
Niet alleen de (huur)service van Staad heeft Rick en Rob doen beslissen de machine aan te kopen. Rick: “We weten gewoon dat Staad altijd ‘goei’ machines heeft. Ook al zitten de machines in de verhuur, je weet gewoon dat er weinig uur mee is gedraaid, dat ze altijd voor je paraat staan om de machine te optimaliseren en dat de machines er goed uitzien. Daar kun je blind op vertrouwen. Zo hebben we onze DX225LC-5 bij ongeveer 1750 uur overgenomen. We huurde hem voor de eerste keer toen er nog maar weinig draaiuren op stonden. Moet je nagaan, de meeste uren tot die 1750, hebben we dus zelf met de machine gedraaid. Dat is toch mooi!”

Uitwisselbaarheid
De machine heeft geen vaste machinist, maar toch zorgen vader en zoon dat 80% van de tijd dezelfde man op de machine draait. Maar, Rick vertelt dat dit ook afhangt van het soort werk dat uitgevoerd moet worden. “Iedere machinist heeft natuurlijk zijn eigen kwaliteiten. Onze DX225LC-5 zetten we breed in: infrastructuur, verkaveling, uitgraven van vijvers – eigenlijk kunnen we met deze werkkracht alles in de Grond-, Weg- en Waterbouw aannemen. We vinden de uitwisselbaarheid van de machine erg belangrijk, zowel voor onze machinisten als voor het soort werk dat we aannemen is dat een heel belangrijke factor.”

Meer nieuwsberichten

DX165W 7 Electric Staad Powerbox400 Emissieloze Mobiele Graafmachine Grondverzetmachine

Wil je meer weten over onze machines of onze service?

Neem contact met ons op. We vertellen je er graag meer over!

Wij houden je graag op de hoogte