De energiedrager van onze elektrische graafmachines: de Powerbox

17 oktober 2022

Een van de belangrijkste onderdelen die zich in onze elektrische machines bevinden, zijn onze krachtige ‘Powerboxen’. Ze zijn de bron van de energie en zorgen ervoor dat de elektrische machines kunnen functioneren. Maar hoe werken ze precies? En waarom zijn ze zo onmisbaar? Je leest het in dit artikel.

Powerbox

In een Doosan Elektrische machine bevinden zich twee powerboxen die beide verwisselbaar zijn. Er is bewust gekozen voor een verwisselbaar Powerbox systeem, zodat er zo efficiënt mogelijk met de tijd kan worden omgegaan. Is er één Powerbox leeg? Dan kan deze uit de machine worden gehaald en aan een laadpunt in de buurt worden aangesloten. Vervolgens wordt er overgeschakeld naar de andere Powerbox die in de machine zit. Het voordeel hiervan is dat niet heel de machine naar een laadpunt toe moet. Zo komt de machine niet onnodig stil te staan.

Specificaties

Eén Powerbox heeft een capaciteit van 140 kWh. Dit komt uit op een totaal van 280 kWh per machine en deze zijn voorzien van een DC hoog voltage systeem. De Powerboxen kunnen worden opgeladen aan de hand van een DC, CCS type 2 lader, waarna ze weer genoeg energie hebben om weer z’n 3,5 uur tot 4 uur te kunnen draaien. Onze Powerbox heeft een lengte van 1 meter en is 1,25 meter breed. In de hoogte is de Powerbox 1,3 meter en heeft hij een gewicht van ongeveer 2000 kg.

Recyclable

Omdat duurzaamheid bij ons hoog in het vaandel staat, zijn al onze Powerboxen gemaakt van lithium-ion. Dit materiaal is volledig recyclable en doet bijdragen aan een nog betere emissie loze bouwplaats. Elke Powerbox heeft een verwachte levensduur van ongeveer 10 jaar. Als de Powerbox deze leeftijd heeft bereikt dan heeft hij geschat nog 80% capaciteit over en kan een nieuw leven worden ingeblazen en functioneren als bijvoorbeeld een energieopslag voor windmolens of zonnepanelen.

Active Climate Control System

Een andere ontwikkeling die we aan onze krachtige Powerboxen hebben toegebracht is het zogeheten ‘Active Climate Control System’. Bij extreem warme of extreem koude periodes kon het zijn dat de batterij van de machine het begaf, doordat hij oververhit of onderkoeld raakte. Door dit Active Climate Controle Systeem blijven de Powerboxen altijd actief tussen een temperatuur van 20 tot 25 graden, waardoor kans op uitval door de buitentemperatuur niet mogelijk is!

 

Certificeringen

Veiligheid is naast efficiëntie ook erg belangrijk, daarom zitten er een aantal belangrijke certificaten op de Powerbox die dit voor de klant moeten borgen. Als eerst kent de Powerbox het UNECE R10 certificering. Machines worden hier getest op alle Europese auto-elektronica regels. Denk hierbij aan regels zoals emissies en RF-immuniteit. Een andere belangrijke certificering is de UNECE R100. Hierbij moet contact met hoog voltage componenten worden voorkomen door middel van een juiste behuizing om zo geen gevaar te vormen voor de machinist.

Meer nieuwsberichten

DX165W 7 Electric Staad Powerbox400 Emissieloze Mobiele Graafmachine Grondverzetmachine

Wil je meer weten over onze machines of onze service?

Neem contact met ons op. We vertellen je er graag meer over!

Wij houden je graag op de hoogte