De man en zijn machine met Johan Swinnen

30 juli 2019

De man: Johan Swinnen
Johan Swinnen (53) woont en werkt in Lommel. Als zoon van een landbouwer deed hij een opleiding tot garage-houder/hersteller. Maar omdat hij liever buiten is en met machines werkt dan er binnen aan sleutelt, is hij al sinds 1991 actief als zelfstandig machinist. Hij is vooral te vinden op wegenbouwprojecten in de regio. Maar ook voor ander grondwerk en voor agrarisch loonwerk draait hij zijn hand niet om. Samen met zijn vriendin Ingrid heeft Johan een dochtertje Karen van 9. Hobby’s heeft hij niet, maar hij kan wel genieten van een vrije dag.

 

De machine: Doosan DX190W-5 De mobiele Doosan DX190W-5 graaf-machine is een productieve machine die topprestaties levert tegen een laag brandstofverbruik. Hij kan de zwaarste taken aan met doeltreffende, betrouwbare prestaties die tijd en geld besparen. Dankzij een verbeterd hydraulisch systeem is het  motorvermogen efficiënter, voor maximaal pomp-debiet en comfortabeler, soepeler en nauwkeuriger werken. De combinatie van hogere graafkrachten, hefvermogens en tractiekrachten staan garant voor een optimale betrouwbaarheid.

Hoe lang zijn jullie al onafscheidelijk?
“De Doosan is eind 2017 afgeleverd en ik heb er al meer dan 1.500 uren mee gedraaid.”

Waarom heb je gekozen voor een Doosan?
“Mijn vorige twee graafmachines waren Daewoo’s en daar was ik heel tevreden over. In eerste instantie zocht ik een tweedehands Doosan graafmachine in België. Maar ik kon hier niet de opties krijgen die ik op de machine wilde hebben. Toen ik mijn vorige machine kocht, wilde ik bijvoorbeeld een tiltrotator. Ze keken alsof ze het in Keulen hoorden donderen. Uiteindelijk hebben ze dat erop gezet en daarmee was ik de eerste in België met zo’n hulpstuk. Toen heb ik me voorgenomen geen graafmachine meer in België te kopen. Ik kende Staad in Veghel als een fijn familiebedrijf. Je kunt er geen onderscheid maken tussen het werkvolk en de bazen. Bovendien denken ze met je mee en geven goede adviezen.”

Wat is er bijzonder aan deze Doosan?
“Het is een complete, goed uitgeruste machine. En dat noemen ze standaard! Hij is GPS-voorbereid, er zit een tiltrotator op en hij heeft een automatische bediening op de joysticks. Wat een tegenstelling met de graafmachines van de opdrachtgever waar ik nu voor werk. Vergeleken met mijn Doosan lijken die wel van voor de oorlog.”

Wat maakt deze machine anders dan andere machines? “Hij ligt veel beter in de hand en ik heb fijn veel beenruimte. Als je 1.84 meter bent en je zit 12-14 uur per dag op de machine, moet je comfortabel kunnen zitten. Dankzij de stelgiek en een grijper aan de tiltrotator kan ik er echt alles mee doen.”

Is hij makkelijk in het gebruik?
''Ja, dat vind ik wel. Het is net als fietsen. Als je eenmaal weet hoe het moet, is het eenvoudig. Een nadeel is wel dat je drie, vier handelingen moet verrichten voordat je kunt starten. Maar ja, dat zijn nu eenmaal de veiligheidsvoorschriften en dat is bij andere machines hetzelfde.”

Hoe zit het met het onderhoud?
“Vroeger deed ik het onderhoud altijd zelf. Nu laat ik iedere 500 uren een monteur van Staad komen en ik kijk mee. Zo weet ik dat ik altijd bedrijfszeker ben.”

Als je iets aan de machine zou kunnen veranderen, wat zou dat dan zijn?
“Ik vond de optie om de triple cilinder van de stelgiek te laten verlengen te kostbaar, maar achteraf had ik dat beter wel kunnen laten doen. Ondertussen heb ik er wel mee leren werken hoor.”

Wat is het mooiste karwei dat je hebt uitgevoerd?
“Dat zijn er zoveel. Je kunt het zo gek niet bedenken of ik heb het gedaan. Zo heb ik eens een piano van een derde verdieping gehaald. Het mooiste is als ze zeggen ‘dat gaat niet lukken’ en ik laat zien dat het wel kan. “

Kun je leven zonder de Doosan?
“Nou, ik kan moeilijk leven zonder de Doosan. Als ik ergens wandel en ik zie een graafmachine aan het werk, dan stop ik om te kijken. En als ze me zouden vragen om een dagje demo te draaien bij Staad, zou ik dat meteen doen.” 

En tenslotte, hoe zou je de relatie omschrijven tussen jou en de machine?
“Wij zijn twee goeie maten. Ik stap in, ga zitten en kijk alleen nog maar naar de bak. Wat mijn handen doen, weet ik niet; de Doosan doet wat ik wil dat hij doet. Ik zit er altijd ontspannen bij.”

Meer nieuwsberichten

DX165W 7 Electric Staad Powerbox400 Emissieloze Mobiele Graafmachine Grondverzetmachine

Wil je meer weten over onze machines of onze service?

Neem contact met ons op. We vertellen je er graag meer over!

Wij houden je graag op de hoogte