De nieuwe DX225LC-7X is Doosan’s eerste ‘slimme’ graafmachine

08 september 2022

Doosan heeft de nieuwe DX225LC-7X gelanceerd - de eerste 'slimme' rupsgraafmachine van het bedrijf, ontworpen om machinisten te helpen sneller en efficiënter te werken. Om dit te vergemakkelijken, biedt de DX225LC-7X standaard een aantal opwindende nieuwe functies, waaronder Full Electric Hydraulic (FEH)-technologie (elektrische servo).

Doosan-graafmachines staan erom bekend dat ze standaard meer innovatieve functies bieden dan andere machines op de markt. In het standaard DX225LC-7-model en de rest van de nieuwe serie Doosan DX-7 middelgrote graafmachines, bieden de nieuwe functies bijvoorbeeld belangrijke verbeteringen in de bediening van de machine, de veelzijdigheid, het comfort voor de machinist, de uptime en het rendement op de investering, met een sterk focus op verhoogde productiviteit en robuustheid.

Maar het nieuwe slimme model DX225LC-7X tilt dit naar een nieuw niveau. Naast het FEH-systeem zijn er nog andere standaardfuncties van de DX225LC-7X:
-Geïntegreerde 2D-machinegeleiding
-Semi-automatische 2D-machinebesturing
-Laserontvanger
-E-Fence virtuele muur
-Weegsysteem

Full Electric Hydraulic (FEH)-technologie is vergelijkbaar met het D-ECOPOWER VBO-systeem (virtual bleed off) dat nu is ingebouwd in het standaard DX225LC-7-model en alle Doosan-rupsgraafmachines van de DX350LC-7 en hoger. In feite is de FEH een VBO-systeem zonder stuurdrukleidingen. De joysticks en pedalen zijn volledig elektrisch, maar geven de machinist hetzelfde gevoel als hydraulische joysticks.
In het FEH-systeem wordt een elektrisch signaal naar de centrale controller gestuurd en is daardoor nauwkeuriger en geeft snellere informatie. Tegendruk en energieverlies worden daarom geëlimineerd door de exacte hoeveelheid olie te leveren die nodig is. Omdat het systeem geen stuurdruk gebruikt, wordt energie bespaard en resulteert dit in een brandstofbesparing.

In feite biedt het FEH-systeem een zeer significante 8% minder brandstofverbruik in vergelijking met het D-ECOPOWER VBO-systeem. Dit komt bovenop de 7% verlaging van het brandstofverbruik die al werd bereikt in de standaard DX225LC-7, vergeleken met het vorige DX225LC-5-model.

Machinegeleiding en machinebesturing

Het geïntegreerde machinegeleidingssysteem op de DX225LC-7X maakt gebruik van sensoren die aan de voorkant en de carrosserie zijn gemonteerd om de locatie van elk werkend apparaat te herkennen en dit voor de machinist te informeren/begeleiden. Feedback aan de machinist wordt gegeven via audio- en visuele displays die een betere controle van de machine mogelijk maken in relatie tot de beoogde of ontworpen rijrichting.

In de machinebesturing aan boord herkennen de sensoren aan de lepelsteel en de bovenwagen de locatie van elk werkend apparaat en ondersteunen/passen de bediening aan op het werk zoals gepland. Op deze manier volgt de machinist, wanneer hij de steel, bak of giek gebruikt, de doellijn.

Dankzij de laserontvanger ontvangt het systeem altijd het referentiepunt, zelfs wanneer de machine van positie verandert, zonder dat de machinist het referentiepunt telkens opnieuw moet instellen als de machine wordt verplaatst.

Wanneer de DX225LC-7X bij de klant wordt afgeleverd, zijn alle sensoren al gekalibreerd. Maar de bakken die door de klant worden gebruikt, moeten worden gekalibreerd, en hiervoor is geen specifiek gereedschap nodig. Het systeem zal de machinist vragen om de vereiste metingen in te voeren om het kalibratieproces af te ronden met ongeveer een uur dat nodig is om drie bakken te kalibreren.

Er zijn drie belangrijke machinebesturingsfuncties en deze kunnen worden geactiveerd door op de juiste functieknop te drukken:
-Assist - biedt Grade Assist en Bucket Assist
-Swing Control - voor Swing Assist en Swing Limit
- Virtuele muur - Plafond/bodem/muur/zwenjkradius/cabine vermijden/rijbaan vermijden/bulldozer vermijden

Grade Assist-modus - Aan/uit kan worden ingesteld met behulp van het instrumentenpaneel en de joystick. Wanneer de Grade Assist-modus is ingesteld, worden de giek en de bak groen geactiveerd volgens de modusinstelling in het instrumentenpaneelpictogram.

Instelling bakhoek - Wanneer de bakhulpfunctie is geactiveerd, wordt de huidige hoek onthouden. Wanneer de bestuurder de joystick van de bak bedient, wordt de laatste waarde onthouden nadat de handeling is gestopt. Wanneer de Bucket Assist-modus is ingeschakeld, is de Bucket groen op het instrumentenpaneelpictogram.

Het weegsysteem en de Lift Assist-functie meet en toont het huidige gewicht van de bak terwijl de machinist materiaal laadt en waarschuwt de chauffeur wanneer het totale laadgewicht het doel overschrijdt.

Doosan hoopt nog meer te kunnen bieden op de DX225LC-7X en werkt momenteel aan andere extra functies die in de toekomst op de machine zullen worden aangeboden, waaronder:
-Upgrade naar volledig Trimble GPS 3D (optioneel)
-Engcon Ready van Factory (Plug and Play)
-Kantelbak voor 2D-machinegeleiding

Meer nieuwsberichten

DX165W 7 Electric Staad Powerbox400 Emissieloze Mobiele Graafmachine Grondverzetmachine

Wil je meer weten over onze machines of onze service?

Neem contact met ons op. We vertellen je er graag meer over!

Wij houden je graag op de hoogte