Develon DX170W-7 van C-infra: prachtig blauw-wit met groene ambities

31 oktober 2023

Na de zomervakantie van dit jaar is C-infra uit het Brabantse Dongen trotse bezitter geworden van een gloednieuwe Develon DX170W-7 mobiele graafmachine. Hierover schreven wij destijds al een afleverbericht, nu drie maanden later is het tijd om eens te horen én te zien hoe deze nieuwe graafmachine bij C-Infra én bij de machinist bevalt en schrijven wij dit ervaringsbericht aangevuld met mooie afbeeldingen van de machine in het werkveld.

De naam C-Infra, bedacht door Corné (what’s in a name) van den Noort, richtte in 2007 samen met zijn vrouw dit mooie familiebedrijf op. Toen nog met een klein machinepark, overgenomen van een onderaannemer. In 2008 kwam het eerste personeelslid en nu 16 jaar later is het bedrijf uitgegroeid naar zo’n 30 vaste werknemers, waarvan 5 actief op kantoor en de rest in het werkveld. C-infra is hoofdzakelijk actief in midden-Brabant en is in deze regio een bekende speler op het gebied van grondwerk, riolering en bestrating. C-Infra levert kwalitatief goed werk af verteld Corné trots. “In principe hebben we alles in eigen huis, er is niks wat we zelf niet kunnen”, aldus Corné.

Vier door Staad geleverde graafmachines in C-Infra machinepark

Vier door Staad geleverde graafmachines in C-Infra machinepark

Het huidige machinepark bestaat uit veertig eenheden. Dit is te verdelen in twintig voertuigen, denk hierbij aan bedrijfswagens en busjes en twintig machines. Tot de machines behoren onder andere mini- mobiele en rupsgraafmachines, wielladers, trekkers en meer. Vier machines zijn Doosan graafmachines waarvan drie mobiele en een rupsgraafmachine. Volgend jaar wordt de vijfde machine door Staad afgeleverd en dat wordt een nieuwe elektrische mobiele graafmachine.

“Over de prestaties van de nieuwe Develon en vorige de Doosans zijn wij erg tevreden, zo ook met Staad als dealer en Johan Zijlmans als contactpersoon. Goed advies bij de aanschaf, maar ook daarna. Wanneer er onverhoopt iets is dan kunnen wij er altijd terecht en wordt het snel opgepakt. Wanneer ik bel met de afdeling service helpen zij mij ook altijd goed vooruit, dit ervaar ik als erg prettig”, aldus Corné. 

HV100 brandstof ter compensatie van trilplaat op diesel

HV100 brandstof ter compensatie van trilplaat op diesel

C-infra loopt als relatief klein bedrijf graag voorop, zeker met betrekking tot emissieloos. Daarmee kunnen en willen zij zich graag nog meer gaan onderscheiden. Er is momenteel al wat aan elektrisch materieel actief zoals trilplaten, mini- gravers en loaders. Alleen de trilplaten trekken het nog niet, deze zijn te licht en daarmee kan C-Infra niet de kwaliteit leveren die nodig is. Door de CO2 regelgeving wil Corné de nieuwe DX170W-7 mogelijk voorzien van de schonere HV100-brandstof. Daarmee kan C-infra het CO2 gat dichten op de projecten en nog even vooruit met de trilplaat op diesel, totdat er betere elektrische trillers komen, dan gaat de diesel eruit zegt Corné.

In het verleden heeft C-Infra twee grote projecten gewonnen op basis van MKI (Milieu Kosten Indicators) en dat is heel belangrijk voor C-Infra, vooral omdat er echt grote bedrijven bij de aanbesteding zaten, voor C-infra dus uniek. Blauw wit met groene ambities, dat is echt het streven van C-Infra proeven wij aan alles. De doelstelling is dat ze snel volledig geëlektrificeerd een werk kunnen maken. “Met de komst van de elektrische DX165W, betere elektrische trilplaten en ander elektrisch materieel gaat dit straks zeker lukken”, zegt Corné. 

Nieuwe DX170W-7 aangeschaft ter uitbreiding van de werkzaamheden.

Nieuwe DX170W-7 aangeschaft ter uitbreiding van de werkzaamheden.

Om werk zitten ze bij C-Infra niet verlegen, ook melden zich er met regelmaat leerling-machinisten en sommigen daarvan treden daarna in dienst. Voor je het weet heb je een nieuwe machine continu draaien. De nieuwe mobiele graafmachine is uitgekozen door de machinist zelf en zijn machine is doorgegeven aan een andere collega. Bij het uitkiezen mocht de machinist in zekere zin helemaal zelf kiezen, ook over de opties. Een ding stond wel vast, de blauwwitte kleurstelling, en terecht! In het aanschaftraject bij de eerste mobiele graafmachine werd destijds nog getwijfeld over welk merk het moest gaan worden maar de keuze was snel gemaakt. Het is een Doosan geworden omdat deze ondergrondse vuilcontainers kon zetten. Dit is onveranderd gebleven en zo ook de keuze voor de aanschaf bij Staad. De nieuwe DX170W-7 bezit ten opzichte van de vorige machine naast het engcon draaikantelstuk ook nog een gripper. Deze gripper weegt 250 kilo meer, maar nog steeds pakt de Doosan de containers goed op. Belangrijker nog, de containers zijn met precisie te plaatsen zodat het werk ook veilig kan gebeuren. Ter verduidelijking, een ondergrondse container weegt 5200 kg.

De nieuwe Develon DX170W-7 is volledig uitgevoerd met GPS, dit hadden ze voorheen nog niet op de mobiele maar al wel op de rupsgraafmachine. Met GPS is C-Infra al wat langer bezig en daarvoor leiden zij momenteel intern een tekenaar op. Het werken met GPS bevalt goed en daar wil C-Infra dan ook 100% naartoe zodat er geen vraagstukken meer zijn in het werk. De machinist moet gelijk zien wat hij aan het maken is, met de rups gaat dit top en de verwachtingen zijn hetzelfde met deze nieuwe machine.

Machinist Tommie kijkt ernaar uit om binnenkort op een werk met GPS te draaien

Machinist Tommie kijkt ernaar uit om binnenkort op een werk met GPS te draaien

Na het prettige en interessante gesprek op kantoor bezochten we de graafmachine in het werkveld. Op dat moment is hij bezig met werkzaamheden in een paardenbak. Deze bak wordt voorzien van een nieuwe zandlaag en de graafmachine haalt hierbij het zand van een hoop, verspreidt het vervolgens netjes in de bak en maakt het daarna mooi vlak. 

Op dit werk spreken we machinist Tommie van Zijl. Net zoals Corné is hij erg te spreken over zijn nieuwe DX170W-7. “Echt weer een goede machine, ik kan er alles mee doen en hij heeft een mooi formaat, heel fijn om mee te werken”, zegt Tommie. Hij vervolgt: “Ik was over de vorige mobiele Doosan graafmachine ook heel tevreden, deze deed het na 10.000 draaiuren nog altijd goed en dat is met deze nu weer zo. Ik heb deze natuurlijk pas 3 maanden, maar mijn verwachtingen zijn hetzelfde. Het in hoogte verstelbare stuur en de ruitenwisser welke over het gehele raam veegt, zijn prima verbeteringen en maakt het werken met de machine nog prettiger”. 

Tommie heeft nu al zin om straks op een volgend project met de GPS te gaan draaien, voor hem de eerste keer, maar hij geeft aan dat dit vast en zeker goed gaat komen. Wij wensen Tommie via deze weg nogmaals vele veilige draaiuren toe.

Meer nieuwsberichten

DX165W 7 Electric Staad Powerbox400 Emissieloze Mobiele Graafmachine Grondverzetmachine

Wil je meer weten over onze machines of onze service?

Neem contact met ons op. We vertellen je er graag meer over!

Wij houden je graag op de hoogte