DX140W-7 gekozen vanwege de keigoede service

06 juni 2024

Jack Maessen vierde begin april het 25-jarig bestaan van zijn loonwerkbedrijf. Een mooi moment om hem te vragen, hoe zijn Develon DX140W-7 bevalt die zij begin begin dit jaar bij ons in Veghel kochten. “De cabine is mooier en comfortabeler, met goede verwarming en koeling. Erg fijn is de kantelbare stuurkolom, waardoor mijn zicht op het werk vlak voor me veel beter is.” Maar dat is nog niet alles. Jack is vooral erg tevreden over zijn relatie met Staad: “Bij Staad reageren ze snel en to-the-point, zodat je eigenlijk nooit een lange werkonderbreking hebt.”

Wie is Maessen Loonwerk?

Maessen Loonwerk werd in 1999 opgericht. Het bedrijf uit het Brabantse Heeze is gespecialiseerd in de complete lijn van gras maaien, verwerken en persen en tot slot het inpakken van silage balen rond of vierkant. Door een afnemende concurrentie werd Jack in de afgelopen jaren echter steeds vaker gevraagd voor allerhande grondbewerkingen. Met als resultaat de oprichting van een tweede bedrijfstak die is gericht op het verzorgen van grondwerk, bestrating en rioolwerk, zowel voor particulieren als bedrijven en overheden én zowel in- als buiten stedelijk gebied. En ja, in plaats van met oogstmachines en tractoren ga je dan aan de slag met een graafmachine. De eerste was een Doosan die zonder morren meer dan 10.000 uur op de teller zette. Dat versterkte het vertrouwen in een merk dat vijftien jaar geleden in ons land nog niet echt bekend was.

Overstap naar Develon bij Staad

Voor zijn agrarische machinepark kwam Jack jarenlang over de vloer bij een dealer in een ander merk. Voor zijn grondverzetwerkzaamheden kon hij toentertijd niet in Esbeek terecht, dus werd rondgekeken bij anderen. Uiteindelijk viel de keus op Staad, vooral vanwege eerdere persoonlijke contacten en de goede service-mogelijkheden. Het contact met dé officiële importeur en dealer van Develon (voorheen Doosan) werd door Jack meteen als prettig ervaren: “Ze hebben mijn vragen heel goed opgepakt. Want 15 jaar geleden kende bijna niemand de grondverzetmachines van Develon. Wat mij direct opviel is, dat je ook bij de aanschaf en het onderhoud van een enkele machine goed wordt geholpen. Er wordt naar je geluisterd en problemen worden snel opgelost. Mijn conclusie na zoveel jaren is dan ook: dat ze bij Staad een keigoede service hebben.”

Nog niet klaar voor elektrisch materieel

De reden om nog dit jaar een nieuwe mobiele graafmachine aan te schaffen heeft alles te maken met de spelregels rond emissieloos werken. Door voor 1 januari 2025 een graafmachine met Stage V dieselmotor aan te schaffen, is er in ieder geval tot 2028 zekerheid dat met de Develon DX140W-7 in stedelijk gebied kan worden gewerkt. Nu al een elektrische machine aanschaffen bleek voor Jack te begrotelijk. Een nieuwe dieselmachine is op zich de afgelopen jaren al veel duurder geworden. Jack verwijst daarbij naar berekeningen van brancheorganisatie Cumela waaruit blijkt, dat onder aan de streep een machine met dieselmotor er financieel beter vanaf komt. De overige voordelen van zijn nieuwe Develon DX140W-7 tellen voor Jack minstens zo zwaar.

Ervaringsbericht gaat door onder de afbeelding

Cabine met beter zicht

De nieuw ontworpen cabine biedt de machinist op slimme wijze een beter zicht op het werk. De smaller gemaakte stuurkolom heeft namelijk twee bewegingsmogelijkheden. De eerste is een telescopische functie van 80 mm, zodat de machinist het stuur dichter naar zich toe kan zetten. De tweede is een kantelhendel die een hoekverstelling van 15 graden mogelijk maakt. Dit verbetert het zicht over de bovenkant van het stuur en dat is prettig bij het graven van sleuven en dergelijke. Andere belangrijke nieuwe functies in en rondom de cabine zijn het 30 procent grotere 8-inch smart touchscreen; de DAB-audio met handsfree bellen en bluetooth; het starten zonder sleutel zodat je de machine van een afstand kan (ont)sluiten. Verder zien we een vernieuwde ruitenwisser en pedalen; een verbeterde luchtstroom voor ontdooien en airconditioning; een hoog gemonteerd stoplicht; een round view monitor met als opties een 360 graden camera en ultrasone detectie van obstakels. Uiteraard ontbreken de LED-werklampen niet.

Nieuwe Stage V motor

Om schoner te kunnen werken is de Develon DX140W-7 uitgerust met de nieuwste generatie Stage V dieselmotor. deze DL06 levert 102 kW (137 pk) bij 2000 tpm. Volgens Develon biedt de DL06 motor door een hogere temperatuur een betere oplossing om zonder uitlaatgasrecirculatie (EGR) de Stage V emissie-eisen te overtreffen. Hierdoor kon de onderhoudsinterval van het roetfilter (DPF) worden teruggebracht tot maar liefst 8000 draaiuren. Om prestaties en brandstofverbruik te maximaliseren worden technologieën zoals Smart Power Control (SPC) en Electronic Power Optimizing System (EPOS) ingezet. De DX140W-7 beschikt over vier vermogensmodi. De machinist kan het machinevermogen (P+, P, S of Economy) zowel in eenrichtings- als in tweerichtingsmodus instellen. Een automatische uitschakelfunctie helpt mee om het brandstofverbruik te verlagen. De automatische stationairfunctie vermindert tevens het motorgeluid en verbetert de communicatie op de werkplek.

Handige werkfuncties

De DX140W-7 werd in 2021 samen met de DX160W-7 in de markt gezet. Beide mobiele graafmachines hebben standaard de nieuwe automatische graafonderbrekingsfunctie. Wanneer de machine volledig stilstaat houdt die de automatische bedrijfsrem in positie, zonder dat de machinist het rempedaal hoeft in te trappen. De machinist kan deze functie zelf in- of uitschakelen. De functie wordt automatisch vrijgegeven door het gaspedaal in te drukken. De joystick heeft een nieuwe functie. De machinist kan de machine nu ook besturen met het duimwiel, dus zonder het stuur aan te raken bij rijden in de werkmodus. Deze functie werkt alleen onder de snelheid van 20 km/u in de eerste of tweede versnelling. Geheel nieuwe optie is LIS, het ‘last isolatie systeem’. Tijdens het rijden op oneffen wegen of off-road wordt LIS bij een snelheid van 5 km/u automatisch ingeschakeld om het rustiger rijden op de weg van machine en aanbouwdelen te verminderen. Op het bedieningspaneel vinden we ook een nieuwe tiltrotator-modus. Die kan worden geselecteerd om een geoptimaliseerde hydraulische flow zonder tegendruk te garanderen.

(Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Bouwmachines.nl)

Klik op onderstaande afbeeldingen voor een vergroting.

Meer nieuwsberichten

DX165W 7 Electric Staad Powerbox400 Emissieloze Mobiele Graafmachine Grondverzetmachine

Wil je meer weten over onze machines of onze service?

Neem contact met ons op. We vertellen je er graag meer over!

Wij houden je graag op de hoogte