Geen berg te hoog voor Daanen Altforst BV

31 maart 2020

De Doosan DX300LC-5 van Daanen Altforst BV sloopt en breekt, maar blinkt nog van veraf

We lopen in Nijmegen een terrein op waar Daanen Altforst BV aan het werk is en zien daar iedereen met een glimlach rondrijden. Wat is hier aan de hand? “We doen allemaal iets wat we leuk vinden! Dan krijg je dat.” Vertelt Eef Daanen, eigenaar van het bedrijf. Zelf is hij van kantoor terug naar zijn shovel overgestapt - de reden voor zíjn glimlach. Zorgt de Doosan DX300LC-5 die we even verderop aan het werk zien, ook voor een glimlach? “Als het aan onze machinist John (één van de twee) ligt wel, zie je hem zitten? Je krijgt hem er maar moeilijk vanaf!”

Slopen, breken en zeven
Iedere grote brok puinafval wordt zorgvuldig in de breker van Daanen Altforst kleingemaakt. “Gaaf om te zien, hè?” zegt Eef Daanen. “Onze machinist John graaft met zijn Doosan DX300LC-5 naar sloopafval onder zich en draait naar het begin van de breker. Daar leegt hij zijn bak. Vervolgens hebben we bepaalde zeefstanden, zodat het puinafval in verschillende maten weer uit de machine komt. Fijne korrels, grotere korrels – we sorteren het allemaal. Dit maakt dat we al ons sloopafval kunnen hergebruiken. Van betonpuin maken we grondstoffen voor nieuw beton in iedere gewenste maat. Hetzelfde doen we met asfalt, dit wordt na bewerking gebruikt als grondstof voor nieuw asfalt”. Het overige steenachtige afval verwerkt Daanen Altforst BV tot menggranulaat, waarmee verhardingslagen worden gerealiseerd.

Om fijn te kunnen werken in hun omstandigheden, hebben ze bij Daanen Altforst de bak aan de Doosan DX300LC-5 zelfgemaakt. Zelfgemaakt? “Ja. Onze machinist John gaf aan dat hij een bak met zes tanden fijner vond werken dan met vijf tanden. Dat grijpt gemakkelijker in het sloopafval, andere bakken waren te ondiep. Ach, dan zijn we de moeilijkste niet. We kregen dit nergens echt gevonden en toen zijn we het zelf gaan maken.”

Daanen Altforst BV doet erg haar best om haar machinepark up to date te houden. Eef: “We zijn in 2006 begonnen met puinrecycling. Toen hadden we een klein puinbreker-tje, maar daar waren we eigenlijk te haastig voor. Investeren in dit systeem was dus heel wat. Maar het heeft ons veel gebracht, waardoor we ook onze drie Doosan’s veel aan het werk kunnen zetten tegenwoordig.”

Capaciteit
“Het werk van deze Doosan DX300LC-5 vraagt om genoeg capaciteit en een groot draagvlak van de machine. Bij een kleinere graafmachine is dat allebei minder.” Eef gaat verder. “De leidingen van de machine is iets meer naar buiten gewerkt,” vertelt hij. “Ook wilden we een overdruksysteem, roestvrijstalen platen en een extra lamp op de onderzijde van de lepelsteel, zodat we in het donker goed zicht blijven houden op de bak. Dit is belangrijk omdat we bijvoorbeeld ervoor moeten zorgen dat er geen grote stukken ijzer in de breker komen. Daar is hij allergisch voor.”

Begrip
“Voordat we onze Doosan’s kochten, draaiden we met een ander merk machine. Op een dag midden in december was het in de cabine van machinist John 42 graden. 42 graden! De airco werkte achterstevoren – het was een kachel. Een software-fout zei de dealer. Ja, mooi, maar wij zaten weg te zweten. En het lukte maar niet om dit probleem binnen aanzienlijke tijd op te lossen. Ik wil dat mijn jongens fatsoenlijk kunnen werken en er goed bijzitten, zodat ze met plezier hun uren volmaken. Toen ben ik naar Doosan overgestapt. Die keuze was simpel.” “Het fijne aan Doosan en Staad is het feit dat ze voor mijn gevoel een klein clubje bij elkaar zijn en ons bedrijf begrijpen. En nog belangrijker: ze begrijpen onze werkomstandigheden. Onze breker en onze zeef kunnen we niet zomaar even stilzetten voor een 500 uren-beurt aan onze rupsgraafmachine. Dan staat heel het proces stil en dat kost bakken met geld. Dit begrijpen ze bij Staad en daarom komt de servicemonteur met evenveel gemak in de avonduren of op zaterdag bij ons langs. Vaak komt Joost dan. Goede kerel die begrijpt het wel. Dat is toch fijn werken, gewoon hoe het hoort. ”

Familiebedrijf
In 1983 startte Nol Daanen, vader van Eef, het bedrijf. Het werk bestond uitsluitend uit het aanvoeren van klei naar steenfabrieken, uitgevoerd met één oude vrachtwagen. Dit breidde zich uit naar grondwerk en op een gegeven moment hadden Nol en Eef een vaste klantenkring actief in de sloopsector. Momenteel heeft Daanen Altforst zes man in dienst. De broer van Eef rijdt ook op een shovel en Eef’s zoon is aan het werk op kantoor. “Gelukkig, ik had op een gegeven moment zoveel telefoon op een dag. Heerlijk dat hij dit nu doet en ik me bezig kan houden met mijn shovel.” Daanen Altforst BV heeft vier rupsgraafmachines, één minigraver, één midigraver, twee shovels en een mini-shovel. “We werken daarmee door heel Nederland. Van de Eemshaven in Rotterdam tot aan Middenmeer, Den Haag, Bergen op Zoom en hier in de regio. Allemaal vaste klanten.”

Meer nieuwsberichten

DX165W 7 Electric Staad Powerbox400 Emissieloze Mobiele Graafmachine Grondverzetmachine

Wil je meer weten over onze machines of onze service?

Neem contact met ons op. We vertellen je er graag meer over!

Wij houden je graag op de hoogte