Heerlijk volle werkdagen draaien zonder laden, ongeacht de temperaturen

04 juli 2024

Voor Coremans Group uit Breda draait machinist Bart Severijns alweer ruim een jaar op een elektrische mobiele grondverzetmachine geleverd door dealer Staad. Bart is er zichtbaar mee in zijn nopjes en zou ook niet meer anders willen geeft hij aan. In het begin was hij vooral erg benieuwd naar wat de machine zou brengen, maar hij merkte al snel op dat er geen verschil is ten opzichte van de diesel machines waar hij voorheen op draaide. Hij kan met deze machine precies hetzelfde doen als met de diesels en draait volle werkdagen zonder bij te moeten laden. “Ik heb zelfs nog capaciteit over aan het einde van de werkdag”, verteld Bart.


We zochten Bart op voor een ervaringsbericht over de DX165W Electric mobiele graafmachine waarop hij draait en gingen op bezoek in Spijkenisse in de provincie Zuid-Holland. Hij is hier aan het draaien voor Heijmans, waarin de kleurstelling van zijn machine ook gespoten is. Deze machine is veelal actief in de grond-, weg- en waterbouw en in de weekenden ook in het asfaltonderhoud, waarbij de machine dan assisteert bij de asfaltmachine, maar ook de frees in het depot zet en er weer uit haalt zodat men door kan. Nu staan we op een project waar het busstation en de tramhalte worden verbouwd, vergroot en vernieuwd. 

Ervaringsbericht gaat door onder de afbeelding

Tot aan de dag van vandaag erg prettig draaien

Bart is niet anders gewend om voor Coremans Group te werken. “Wat voor mij acht jaar geleden begon met een stage bij dit mooie bedrijf, met toen al goede ambities, werd na mijn opleiding tot machinist mijn vaste baan. Vind het een heel fijn bedrijf om voor te werken, goed ook wat ze doen met betrekking tot duurzaamheid, maar vooral ook hoe ze het met alle collega’s elke dag weer samendoen. Coremans Group draagt graag een groen steentje bij en dat zag je de afgelopen jaren al in de aanschaf van verschillende schonere stage V diesels en nu ook met emissieloze elektrische grondverzetmachines. Onlangs is er ook nog een elektrische rupsgraafmachine aangeschaft en huurt men sinds eind juni ook nog een elektrische DX165W. Dat ik op een elektrische machine mocht gaan draaien vond ik wel spannend want je weet het allemaal niet van tevoren. Maar tot op de dag van vandaag ervaar ik dit als prettig”, aldus Bart. 

Presteert goed tijdens de meer tropische dagen

Wanneer we vragen naar wat grotere veranderingen antwoord Bart dat het geluid van de DX165W Electric mobiele graafmachine tijdens het draaien echt een heel stuk minder is dan bij zijn vorige diesels. “Je hoort sowieso nog de hydrauliek als je draait, maar ook de ventilatoren van de airco. En dat is maar goed ook want te stil is ook niet goed”, aldus Bart. Hij geeft aan de aanwezige airco in de cabine ideaal te vinden tijdens de tropische dagen, waarvan er in Nederland steeds meer komen. “Deze machine doet sowieso wat die moet doen en is daarbij erg snel en sterk. Sneller nog dan de dieselmachines waarop ik draaide. Het snel reageren vind ik zelf fijn en naar wat ik begreep kan dit voor elke machinist naar eigen wens worden ingesteld”, zegt Bart. 

Niet verwisselen maar laden

Het niet te hoeven verwisselen van Powerbox 400 vindt Bart zelf erg prettig, maar geeft aan dat het wel goed is dat dit wel kan want dan kan je na het verwisselen meteen weer door. “Toen ik de machine kreeg stonden er 2 kleinere Powerboxen met minder vermogen op deze machine en moest ik vaker wisselen. Dat ging goed, maar daar was ik geen voorstander van omdat je dan meer moet plannen en regelen. Ik had toen trouwens 3 Powerboxen van 140 kWh nodig om de dag vol te maken, die laatste Powerbox was dan niet helemaal leeg maar moest wel vaker wisselen”.

Deze machine is een tijdje terug omgebouwd en nu staat er een grotere Powerbox 400 op. “Ik hoef nu zelfs niet meer te wisselen, rij aan het einde van de werkdag naar de lader toe, klik de stekker erin en de volgende ochtend is de Powerbox 400 met daarin 400 kWh weer helemaal vol. Leeg is deze Powerbox 400 trouwens nooit, aan het einde van de dag zit er vaak nog 20% in”, zegt Bart. Bart geeft aan dat wanneer de machine een stuk verder moet rijden, bijvoorbeeld van de zaak naar een project in de buurt en weer terug, de machine daarmee relatief meer verbruikt dan tijdens het draaien zelf. Maar ook dan is de werkdag goed vol te maken en hoeft hij niet te wisselen.

“Bij hele hoge temperaturen, vanaf 30 graden, merk je dat de machine wat sneller verbruikt. Logisch, want alleen al door de airco die dan de gehele dag meedraait verbruikt je meer. Het niet hoeven wisselen en dat er aan het einde van de werkdag nog capaciteit over is stemt mij echt gerust”, aldus Bart. Wel geeft hij nog aan dat het voor de opdrachtgever niet altijd even handig is om laadpunten aan te leggen, maar dit is voor Bart altijd geregeld wanneer hij op een werk komt, dat regelt Heijmans altijd goed.

Ervaringsbericht gaat door onder de afbeelding, met daarbij een prachtig fotoalbum van deze machine aan het werk. Lees snel verder.

Prima cabine, fijne machine maar omslachtige bediening van de verlichting

Als we op de machinist af vragen hoe de machine bevalt antwoord Bart nuchter: “Goed”. Bart vindt de cabine fijn, deze is ruim en de bediening is net zoals bij zijn eerdere machines hetzelfde en vind hij prettig. Deze machine is enorm stabiel en hij kan er met betrekking tot de werkzaamheden die hij moet verrichten alles mee maken. “Het zicht naar voren is iets minder, maar dat verschilt sowieso altijd per machinemerk en het is ook zeker niet slecht. Het zicht naar achteren is wel gewoon goed. Een klein puntje van aandacht is de bediening van de verlichting, deze vind ik niet handig want ik moet meerdere knoppen zowel links als rechts in de cabine indrukken om de verlichting aan te krijgen. Ik heb de ervaring dat dit op een plek kan”, aldus Bart. Goed om te vermelden is dat het punt van de verlichting is aangepast en dit voortaan standaard op een plek geregeld is.

Goede service en ondersteuning door Staad

“Van begin af aan is de service en dienstverlening van Staad goed, ik en ook andere Coremans Group machinisten die draaien op machines van Staad kunnen altijd bij Staad terecht naar wat ik hoor en zelf ervaar”, verteld Bart. Hij vervolgt: “Na een goede demonstratie van de machine door Staad demonstrateur Frank Verbij kon ik direct aan de slag. Frank heeft zijn mobiele nummer aan mij gegeven en ik weet zeker dat als ik hem nu bel hij me vrijwel direct helpt. In het begin was dit erg handig maar nu weet je precies hoe het allemaal werkt met de machine. Het is gewoon fijn om te weten dat je op Frank en Staad kunt rekenen. Wanneer Frank het niet weet dan bel ik met de serviceafdeling en dan komt het ook altijd goed”.

De Bouwplaats van Morgen

Ook Coremans Group is een van de deelnemers van het consortium: De ‘Bouwplaats van Morgen.’ Samen met zeven bedrijven meer gaan ze met elektrisch materieel aan de slag en testen ze de werking daarvan. Samen met TNO (Nederlandse organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek) zullen deze onderzoeksresultaten gedeeld worden en kunnen ze naast de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) informeren ook de branche vertellen wat erbij komt kijken. Zo kan de sector leren van deze casussen en hopelijk sneller de stap kunnen en durven zetten richting emissieloos. 

“Door deelname aan De Bouwplaats van Morgen hebben we echt veel geleerd van en met elkaar. Dit ging heel praktisch via een eigen groepsapp waarin we centraal onze bevindingen, vragen, opmerkingen en oplossingen deelden onder alle andere deelnemers en betrokkenen. Veel was destijds voor iedereen nieuw, maar door nauw samen te werken en elkaar steevast te informeren is dit tegenwoordig eigenlijk allemaal wel vanzelfsprekend geworden. Wanneer er zich onverwacht iets voordoet dan kan je voor jezelf steeds eenvoudiger en sneller uitsluiten wat de mogelijke oorzaak kan zijn. Is het iets nieuws, dan deel je wanneer het probleem is verholpen de oplossing met elkaar, daar hebben de andere deelnemers ook echt wat aan”, aldus Bram Coremans. 

Meer informatie over de DX165W Electric mobiele graafmachine lees je terug op de productpagina online. Hier vind je specificaties, afbeeldingen en kan de productbrochure gedownload worden. Wanneer je vragen of interesse hebt in deze of een van de andere elektrische grondverzetmachines die wij bij Staad verkopen kan je contact opnemen met een van de vertegenwoordigers, welke ook op deze productpagina zichtbaar zijn. 

 

Klik op onderstaande afbeeldingen voor een vergroting.

Meer nieuwsberichten

DX165W 7 Electric Staad Powerbox400 Emissieloze Mobiele Graafmachine Grondverzetmachine

Wil je meer weten over onze machines of onze service?

Neem contact met ons op. We vertellen je er graag meer over!

Wij houden je graag op de hoogte