Hele fijne en behendige krachtpatser op rups

17 april 2024

Stef Huijbregts, van Loon- en grondwerkbedrijf & Civiele aanneming W. Huijbregts uit het Brabantse Zundert, is goed te spreken over de nieuw aangeschafte Develon DX255LC-7 rupsgraafmachine. Zijn collega Frank de Bakker, machinist van deze machine, heeft er inmiddels twee weken mee gedraaid en is ook enthousiast. De machine is speciaal aangeschaft voor de werkzaamheden waar Frank goed in is en daarvoor is deze machine ook van wat maatwerk voorzien. Mede door dit maatwerk maakt dit het voor zijn dagelijkse werkzaamheden een ‘hele fijne en behendige krachtpatser op rups’. 

Een (h)echt familiebedrijf

W. Huijbregts is van oorsprong een familiebedrijf, opgericht door Wil Huijbregts. De oorsprong van het bedrijf ligt halverwege de jaren ’80 in Rijsbergen en begon met één preiponsmachine, gekocht door de vader van Wil. Wil ging hiermee aan de slag bij verschillende tuinders maar al snel werd hij ook gevraagd om andere werkzaamheden te verrichten. Zo werden er materialen gekocht om te kunnen spitten, frezen en zaaien en was ook al snel de eerste werknemer in loondienst een feit.

 
In 1993 verhuisde het bedrijf naar Zundert, slechts een kilometer verderop. En in de jaren daarna begon men naast tuinbouwwerkzaamheden ook met het uitvoeren van grondverzet werkzaamheden en aangenomen werken, daarmee is de civiele tak een feit. Nieuwbouw van het pand in 2017 betekende een nieuwe stap in de geschiedenis van het mooie bedrijf. Duurzaamheid stond bij de bouw voorop: zo wordt het pand verwarmd door vloerverwarming uit natuurlijke warmtebronnen. 


In de afgelopen 30 jaar is het bedrijf gegroeid naar een team van 40 vaste werknemers, ieder met hun eigen specialiteiten, maar de informele en familiaire sfeer van de beginjaren is nooit verdwenen en hecht men nog veel waarde aan. “De neuzen moeten allemaal dezelfde kant op staan, dat is met 40 mensen nog te overzien. Onze collega’s hebben het naast hard werken echt leuk met elkaar, het plezier en de gezelligheid spat er steevast vanaf tijdens de gezamenlijke feestjes”, zegt Stef. 

Een nieuwe generatie

Nadat Stef Huijbregts zes jaar geleden zijn opleiding Groen, Grond en Infra afrondde is hij direct fulltime gaan werken in het bedrijf, al was hij er daarvoor ook al in de weer. Een nieuwe generatie Huibregts, een generatie die meer begrijpt van computers als je het vader Wil vraagt. Maar niet alleen de computer, ook met betrekking tot de machines en de mogelijkheden ervan. 

Huijbregts en Develon

De relatie met Develon, in dit geval de dealer in Brabant, gaat ver terug en is altijd heel goed geweest. “De lijntjes zijn er heel kort en de aflevering van machines is altijd netjes, net zoals de service”, zegt Stef. 

“Voor de komst van de eerste, toen nog Doosan machine, werkte we met een ander merk. Op een gegeven moment kwam Doosan in de buurt steeds meer ‘in the picture’ te staan en omdat de andere machine aan vervanging toe was is deze ingeruild voor een nieuwe Doosan. Dat beviel meteen heel goed, ook op het gebied van onderhoud en gebruiksvriendelijkheid”, aldus Stef. 

Sinds dat moment is het voor de mobiele en rupsgraafmachines veranderd naar Doosan. “Het is sowieso de betrouwbaarheid en gebruiksvriendelijkheid van de Doosan machines maar zeker ook het contact en interactie met de dealer. Het voeren van een klein aantal merken is gewoon ook erg prettig voor de monteurs en de machinisten”, geeft Stef aan. 

De DX255LC-7 ‘van’ Frank

De aanschaf van deze machine is ter vervanging van de vorige en ook nu moest er met maatwerk wat aangepast worden zodat deze op en top kan draaien voor de werkzaamheden die Frank ermee doet. Frank is specialist op het gebied van ingraven van waterbassins en met behulp van een goede machine kunnen deze werkzaamheden goed en netjes worden uitgevoerd. Deze nieuwe machine is er ook speciaal voor aangeschaft en daarvoor is er voor de giek een maatwerk aanpassing gedaan. 

“De standaard vanaf fabriek geplaatste hef-cilinders onder de giek zijn nu meer naar voren geplaatst. Standaard zitten deze dus meer naar achteren toe, meer bij de cabine. Deze aanpassing zorgt ervoor dat de reikhoogte hoger is en daarmee kan je hoger maar ook dichter bij de cabine afwerken. De machine kan met deze aanpassing ook een langere slag maken zodat de machinist het werk netjes en precies uit kan voeren. Deze machine draait continu op de dijken en graaft dus hoofdzakelijks waterbassins in. Het is ook alleen Frank die dit doet, dit is echt zijn specialisme en met een aangepaste machine zoals deze kan Frank dit als de beste”, zegt Stef.

Voldeed al aan de verwachtingen en ze lopen hem gewoon nog eens na

De eerste draaiuren zitten er al een aantal weken op en de signalen die Stef opvangt, ook van Frank, zijn goed. “De machine is netjes afgesteld en draait geheel naar verwachting. Er zijn altijd, net zoals bij menig ander machines, wel eens wat kleine puntjes maar de dealer zit er bovenop. Een paar dagen geleden is de monteur nog even geweest voor een probleem met een leiding, maar ook dan lopen ze de machine daarna nog eens helemaal na om op dat moment alles nog eens af te stellen. De machine voldoet wederom aan de verwachtingen van W. Huijbregts. Hij draait heel soepel, is heel gebruiksvriendelijk en veilig om mee te werken. Samen met het doorgevoerde maatwerk en de speciale stoel in de ruime cabine maakt dit het een hele fijne machine om mee te draaien”, geeft Stef aan. 

De toekomst

Qua duurzaamheid zitten vader en zoon op een lijn, Stef’s vader gaat hier nog wel wat harder in. Stef zit meer op het nog meer efficiënt kunnen werken. Samen kijken zo ook naar de organisatie. Een goede organisatie met goede mensen op de juiste plekken vinden ze erg belangrijk. Ze hoeven niet per se de grootste te zijn, het familiegevoel borgen is ze veel meer waard, daar zijn ze beide erg trots op. “Als alle neuzen dezelfde kant op staan dan leveren wij met zijn allen steevast het beste werk op en daar doen we het hier bij W. Huijbregts allemaal voor”, zegt Stef. 

Meer nieuwsberichten

DX165W 7 Electric Staad Powerbox400 Emissieloze Mobiele Graafmachine Grondverzetmachine

Wil je meer weten over onze machines of onze service?

Neem contact met ons op. We vertellen je er graag meer over!

Wij houden je graag op de hoogte