Huurmaatje Doosan DX235LC-5 helpt De Ridder golfbaan renoveren

13 februari 2020

Een golfbaan in Zeist die gerenoveerd moet worden en waar het spelvertier niet stil mag komen te liggen: vraag het De Ridder uit Soesterberg en het bedrijf bedenkt een plan. De Ridder hernieuwt een golfbaan tot in de puntjes, terwijl de golfers een balletje kunnen blijven slaan. Een mooi beeld, met op de achtergrond onze Doosan DX235LC-5 die dat voor De Ridder mogelijk maakt. Roel Pelgrum, projectleider bij de Ridder: “We gebruiken deze huurmachine vooral voor het grove werk en dat is echt ideaal.”

De Ridder, gespecialiseerd in de aanleg, het beheer en renovatie van groenvoorzieningen, sportvelden, golfbanen en natuurterreinen, bestaat inmiddels 95 jaar. Niet niks! Roel vertelt: We hebben zo’n 80 man in dienst. Inmiddels zijn we ook werkinhoudelijk flink gegroeid. Ik val onder de divisie Golf & Sport en houd me bezig met projecten zoals hier in Zeist, het renoveren van een golfbaan. Samen met architect Alan Rijks ontwikkelen we deze golfbaan in Zeist en kijken vervolgens hoe we dit met onze mannen en machines invulling gaan geven. Zo weet ik ook wanneer ik een machine moet huren. Vandaar mijn telefoontje naar Jeroen.”

Hoop ‘kuubs’ te verzetten
“Je ziet dat we met de Doosan DX235LC-5 een hoop ‘kuubs’ te verzetten hebben. De bovenste laag van de golfbaan bestond uit ‘vettige’ zwarte grond. Dit hebben we met de Doosan DX235LC-5 zo’n drie meter diep naar onder gebracht en gemixt met zand. Dit doen we over de hele green en zo ontstaat de vorm van de golfbaan. Met de GPS-systemen die we ook huren bij Staad, meten we alles precies uit zodat overal een gelijkwaardige laag van grond onder het parcours ligt. Dit laat het water straks beter door en dat is ons uitgangspunt. Bovenop die ‘vettige’ laag grond, plaatsen we het grijze mengsel van zand en klei. Vervolgens maken we er een rand omheen met gemixte grond, voordat de toplaag wordt aangevuld. En voila! Dat is het werk eigenlijk kort uitgelegd.”
De Ridder werkt zo’n elf tot twaalf weken aan dit project. Roel: “En daarna moet er nog gras gezaaid worden en is er een 'Ingrow'-periode totdat de baan bespeelbaar is. Dan is het aan de greenkeeper om er bovenop te zitten en de baan bij te houden.”

Op de Wouwse Plantage in de buurt van Bergen op Zoom (ook een golfbaan), heeft Roel met een zelfde maat machine gewerkt. “Het verzetten van al die ‘kuubs’ werkte top op deze manier. Voor groot grondverzet heb je toch zo’n maat machine nodig. Onze eigen rupsgraafmachine gaat er vervolgens achteraan om het precies af te werken. Maar weinig machinisten kunnen dat zo fijn en strak.”

Hoe groter, hoe gemakkelijker
Machinist Dirk mag werken met de Doosan DX235LC-5. Hij is inmiddels bij green vier van de negen. Dirk: “Ik mag niet klagen. Ach, hoe groter de machine, hoe gemakkelijker in gebruik. De machine zit goed, het comfort is heel erg fijn. Ook ben ik te spreken over het rijwerk. Het werk dat ik af moet leveren kan ik perfect maken met deze machine. De machine doet wat hij doen moet!”

Roel vult aan. “Daarom zijn de Trimble GPS-systemen die we erbij huren ook ideaal voor Dirk én voor ons. Voor ons is het voordeel dat we zelf ook met onze ontwerpen werken in Trimble en de systemen daardoor naadloos op elkaar aansluiten. Voor Dirk is het systeem handig, omdat hij zo echt precies die ene meter onder het model kan vrijhouden en dan het zand erbovenop ploegt. Dat is belangrijk. Door dit systeem kunnen wij tot op de centimeter nauwkeurig de kwaliteit waarborgen. Dan lever je echt wat af.”

“Precies wat ons past”
“Ik vind dat als de omstandigheden het toelaten, dat je precies de goede machine moet toepassen om het werk te maken. Vandaar dat een uitgebreide huurvloot ideaal is. Zo zijn we verzekerd van een machine op maat. Aanschaf is niet altijd interessant, we kunnen simpelweg niet continu alle machines aan de gang hebben en dat gaat ons geld kosten. Huren is dan precies wat ons past.”

Meer nieuwsberichten

DX165W 7 Electric Staad Powerbox400 Emissieloze Mobiele Graafmachine Grondverzetmachine

Wil je meer weten over onze machines of onze service?

Neem contact met ons op. We vertellen je er graag meer over!

Wij houden je graag op de hoogte