Kentekenplicht is nu een feit

03 februari 2021

De kentekenplicht is in januari ingegaan. Voor ieder bedrijf in onze branche heeft dat gevolgen. Om je te helpen herinneren wat het precies inhoudt en wanneer het van toepassing is op jouw machine hebben we het nog eens voor je uitgeschreven inclusief een beslisboom zodat je kan zien wat de stappen zijn die je moet nemen. Kom je er nou niet uit neem dan contact met ons op. We zijn een RDW-erkend bedrijf zodat we de nieuwe mobiele graafmachines allemaal kunnen voorzien van een kenteken. Heb je een gebruikte mobiele graafmachine en wil je hem op kenteken zetten maar weet je niet precies hoe? Ook dan helpen we je graag bij je vragen. 

Wat verandert er?
De kentekenplicht gaat uitgebreid worden wat ook effect heeft op jouw machine of je machine in de toekomst. Landbouwtrekkers die op de openbare weg harder rijden dan 25 kilometer per uur moeten vanaf januari 2021 een kenteken hebben. Voor landbouwtrekkers met een snelheid hoger dan 40 kilometer per uur geld tevens een APK-plicht. Voor nieuwe mobiele machines met een constructiesnelheid hoger dan 6 km per uur is vanaf 1 januari een kentekenplicht voor het rijden op de openbare weg. Dit is dus ook voor de mobiele graafmachine en loader van toepassing. Voor de mobiele machines geldt dat wanneer je een nieuwe aanschaft, er vanaf 2021 één kentekenplaat aan de achterzijde verplicht is. Heb je nu een mobiele machine dan heb je daar nog iets langer de tijd voor, namelijk tot 1 januari 2025. Dan is het ook voor alle bestaande mobiele machines die harder rijden dan 40 kilometer per uur verplicht. De registratie van je mobiele graafmachine dien je zelf te doen op de website van de RDW, zonder kenteken geldt een maximum snelheid van 25 kilometer per uur.
 
Uitzonderingen
Er zijn een aantal voertuig groepen die uitgezonderd zijn voor de nieuwe wetgeving. De belangrijkste groepen landbouwvoertuigen die uitgezonderd worden, zijn:
• MMBS’en en MM’s die niet breder zijn dan 130 centimeter en bedoeld zijn voor maaien, onkruid bestrijden, vegen, sneeuw ruimen, gladheid bestrijden, of hondenpoep verzamelen
(en geen trekvoorziening voor andere voertuigen hebben). Heftrucks die niet breder zijn dan 130 centimeter vallen hier ook onder (indien er geen voertuigen getrokken worden), alsmede bepaalde ‘fruittreintjes’ die niet breder zijn dan 130 centimeter;
• Landbouwvoertuigen en mobiele machines met een maximum constructiesnelheid van ten hoogste 6 km/u;
• Meeneemheftrucks;
• Fruittreintjes (jaarlijks tussen 1 juli t/m 30 november);
• Eén-assige motorrijtuigen;
• Asfalteermachines, asfaltfreesmachines en walsen, die in het kader van onderhoud en aanleg van wegen worden gebruikt.
 
Vanaf 1 januari 2021 geldt de invoering van de registratieplicht voor
• land- en bosbouwtrekkers;
• motorrijtuigen met beperkte snelheid;
• mobiele machines (nieuwe categorie);
• land- of bosbouwaanhangwagens;
• verwisselbare getrokken uitrustingsstukken

Meer nieuwsberichten

DX165W 7 Electric Staad Powerbox400 Emissieloze Mobiele Graafmachine Grondverzetmachine

Wil je meer weten over onze machines of onze service?

Neem contact met ons op. We vertellen je er graag meer over!

Wij houden je graag op de hoogte