Kleinduimpje met flinke spierballen - de Doosan DX10z

30 september 2019

De Doosan DX10z van hovenier Aart-Jan Scholten. Op zoek naar een handig hulpje voor zijn hoveniersbedrijf kwam Aart-Jan Scholten bij de kleinste telg binnen de Doosan-familie terecht: DX10z. “Omdat hij door elke poort past en weinig weegt, maar wel alles op zijn plek krijgt.”

Hovenier Aart-Jan Scholten maakt met zijn bedrijf Vallei Hoveniers mooi werk voor zijn klanten. Het resultaat laat zich raden; een volle orderportefeuille en lange werkdagen. Om daar wat verlichting in te brengen, doet de

jonge Bennekommer regelmatig een beroep op de techniek. “Wanneer ik moet rooien, ontgraven of slopen, waag ik mijn rug en kostbare tijd daar niet aan. Dan huur ik altijd een minigraver in.”

Blijven huren of zelf kopen?
Inhuren van een minigraver. Het klonk Aart- Jan altijd logisch in de oren, totdat hij eens minigoed aan het rekenen sloeg. “Als we een grotere klus hebben, huren we vaak een machine voor een week. In die week staat hij het gros van de tijd stil, maar loopt de huurteller wel door.” Aart-Jan rekende verder en kwam tot de conclusie dat een eigen minigraver interessant was. “Doordat we weinig draaiuren maken, is de afschrijving minimaal. En we zijn dan voor de kleine graafmachine niet meer afhankelijk van een machineverhuurder. Daarnaast zijn we verzekerd van drie jaar garantie op de machine. Dat is heel fijn.” De hovenier oriënteerde zich op de minigravermarkt. Diverse merken passeerden de revue. “Toen attendeerde een vriend mij op de minigravers van Doosan. Ik keek hem verrast aan. Doosan? Hij draaide zelf op een 14-tonner en was ontzettend in zijn nopjes met de machine. Hij hoorde van andere machinisten ook goede verhalen over de kleinere broertjes van zijn mobiele en de geleverde service. Dus toen heb ik maar eens op facebook gekeken.”

Kleinste graver van Doosan
Op het social mediakanaal las Aart-Jan over een open dag bij de importeur van Doosan. “Die heb ik bezocht, waarna mijn oog viel op de kleinste telg van de familie, de Doosan DX10z. Na een kwartiertje draaien in de zandbak werd de interesse serieus. “Hij draaide lekker, mede dankzij de ideaal geplaatste joysticks. Zo’n machine was een uitkomst voor mij. Daarop maakten we de afspraak dat ik de machine een paar dagen als demo zou kunnen krijgen.” Drie dagen testte de jonge hovenier de machine in het werk. “Ik zit veel bij particulieren. Daar is een compacte minigraver perfect. Maar hij moet wel spierballen hebben. Bij het rooien van coniferen mag hij niet staan hikken. Het ontgraven van een oprit moet lekker vlot gaan. Nou, de Doosan DX10z gaf geen kik.”

Mooi in huiskleur gespoten
Aart-Jan Scholten was overtuigd van de keuze en besloot tot de aanschaf van de minikraan over te gaan. Hij liet de 1,2 ton zware machine in de huiskleur spuiten, fraai beletteren en draait er nu anderhalve maand mee. Wat Aart-Jan bijzonder waardeert, is het formaat van de minigoed graver; op zijn smalst is hij 71 cm breed, helemaal uitgeschoven 110 cm. Daarmee is de Doosan DX10z de smalste én breedste in zijn klasse. “Als het moet kan hij dwars door de woning. En helemaal uitgeschoven is de machine ontzettend stabiel. Perfect bij rooiwerk.” Positief is Aart-Jan ook over de smalle kont. “Z staat voor binnendraaier. Wanneer de machine in de breedste stand staat, hoef je niet bang te zijn dat je achter je wat raakt.”

Stille en zuinige 3-cilinder
Power heeft de Doosan DX10z ook volop. Onder de motorkap ligt een 3-cilinder Kubota van 10 pk. “Die motor is naast stil ook opvallend zuinig. De minigravers die ik in het verleden huurde, lustten een flinke slok meer.” Aart-Jan typeert de kleinste Doosan als krachtig, zowel qua motor als hydrauliek. “Ik heb al flinke klussen met de Doosan DX10z gedaan, maar nog nooit een tekort aan kracht ervaren. Hij gáát maar door.” Dan de bediening. Wat Aart-Jan bijzonder prettig vindt, is de servobediening die af-fabriek in de armleuningen zit. “Ideaal! Als je dat eenmaal gewend bent, wil je niet meer zonder. Een plus is daarnaast dat de armleuningen in breedte verstelbaar zijn en je het zwenkpedaal naar eigen wens kunt instellen. Zelfs als lange Nederlander heb je een perfecte zit.”

 

Meer nieuwsberichten

DX165W 7 Electric Staad Powerbox400 Emissieloze Mobiele Graafmachine Grondverzetmachine

Wil je meer weten over onze machines of onze service?

Neem contact met ons op. We vertellen je er graag meer over!

Wij houden je graag op de hoogte