Monteur aan het woord met Wesley

21 oktober 2020

Wesley van de Valk is 31 jaar en woont in Boekel. Wesley is sinds 2018 werkzaam bij Staad en houdt zich bezig met de opbouw van nieuwe machines. Hij is dagelijks bezig met het opbouwen en klaarmaken van de specifieke klantwensen. Daarbij komt ook kijken dat hij de slangen doet afpersen op de juiste manier.

In deze editie vertelt Wesley alles over slangen persen en wat daar allemaal bij komt kijken. Slangen persen is een flexibele verbinding tussen de hydraulische componenten. Daarin zijn er verschillende maten en soorten, afhankelijk van de toepassing, maar het materiaal is altijd van rubber met een stalen of nylon koord laag. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten welke druk er op de hydraulische olie komt te staan, dit heeft invloed op het aantal koord lagen. Hoe je een slang moet persen leggen we je hieronder in het kort uit. Veel leesplezier!

  1. Als eerste stap is het belangrijk om alle informatie te verzamelen, dit houdt in dat je de volgende punten gaat verzamelen; Welke druk komt er op de slang te staan, hoeveel olie moet er doorheen, welke koppelingen/pilaren horen daarbij, welke pershuls hoort daarbij en welke lengte moet de slang zijn.
  2. We gaan kijken wat de juiste slang is, stel de slang moet 360 bar aan kunnen, dan moet de slang dat aantal bar aankunnen en het liefst iets meer zodat dit nooit fout kan gaan. Het aantal koord lagen van de slang is ook belangrijk om daar rekening mee te houden, hoe meer koord lagen hoe minder flexibel de slang wordt.
  3. Zaag dan de slang op de juiste lengte af.
  4. Daarna zijn de koppelingen ofwel pilaren aan de beurt. Deze moeten op de slang en op de nippel passen en van dezelfde leverancier zijn als de slang in verband met de juiste toleranties.
  5. Nu heb je de juiste slang en de juiste koppelingen/pilaren bij elkaar. Als laatste hoort daar nog de juiste pershuls bij, die de koppeling/pilaar en de slang goed afsluit.
  6. Bij het persen moeten we de juiste persdiameter gebruiken, dit controleer je door middel van een schuifmaat zodat de pilaar goed vast komt te zitten en die er niet af kan schieten of kan gaan lekken.
  7. Nu gaan we stap 2, 4 en 5 samenvoegen zodat we de slang kunnen gaan persen.
  8. Blaas nu de slang uit met perslucht zodat er geen vuil meer in de slang zit en er geen vuil in je hydraulisch systeem komt.
  9. Optioneel kun je nog een beschermhoes om de slang bevestigen, dit is afhankelijk van de locatie van de slang. Dit is om te voorkomen dat de slang door schuurt.
  10. Als laatste gaan we de slang monteren daarbij moeten we goed opletten dat de buigradius van de slang goed is, dat de slang nergens achter blijft hangen en de koppeling goed vastzit op de nippel zodat de levensduur van de slang niet wordt aangetast.

 

Bovenstaande stappen laat wel zien dat er veel komt kijken bij het goed persen van een slang. Wil je meer informatie of uitleg over het persen van slangen? Neem dan contact op met jouw dealer, zij vertellen je er graag alles over!

kijk voor de hele najaars editie van het Grondwerk hier

Meer nieuwsberichten

DX165W 7 Electric Staad Powerbox400 Emissieloze Mobiele Graafmachine Grondverzetmachine

Wil je meer weten over onze machines of onze service?

Neem contact met ons op. We vertellen je er graag meer over!

Wij houden je graag op de hoogte