Ploegam is trots op de werken die ze maken

17 januari 2020

Ploegam – in 1987 gestart als klein familiebedrijf in Vinkel – is tegenwoordig een voorname speler in het groot grondverzet. “Daar zijn we naartoe gegroeid”, aldus Chris Ploegmakers. Chris is samen met zijn broer Gijs eigenaar van het snelgroeiende bedrijf. Met inmiddels 230 mensen in dienst, worden hun graafmachines steeds meer onderdeel van hun organisatie: “We zitten zoveel dieper in het werk. Letterlijk en figuurlijk.”

Broer Gijs doet voornamelijk het voortraject. “Hij houdt zich vooral bezig met het binnenhalen van onze werken”, vertelt Chris. “Ik zit aan de technische, werk-gerelateerde kant en zorg bijvoorbeeld voor het aankopen van materieel. Omdat we heel veel grote werken hebben, die voor de komende jaren vastliggen, kunnen we investeren in nieuwe machines. Bij de bestelling van een machine kijken we naar wat we voor ogen hebben en praten we met de machinist. Ik kijk zoveel mogelijk naar de toekomst en naar de behoefte van onze mensen, en doe een investering wanneer dit in lijn met elkaar ligt. Je hebt immers alleen maar toekomst als je vooruitstrevend bent.”


Goede binding
“Pas als er problemen zijn, komt een machine terug bij mij. Hoor ik niets, dan is het goed. Ik hoor van onze mensen weinig klachten over Doosan, daarom hebben we afgelopen jaar weer in vier Doosans geïnvesteerd: een DX300LC-5, DX340LC-5 SLR, DX140LCR-5 en een DX255LC-5 – allemaal rupsgraafmachines. Het product is gewoon goed, maar minstens zo belangrijk vind ik een goede relatie met de mensen van Staad. Ik vind Staad een heel fijne organisatie om mee samen te werken. Ze zijn écht betrokken bij ons en staan voor de producten die ze leveren; dat siert het bedrijf. ”


Mooie projecten
De werken die Ploegam tegenwoordig aanneemt, zijn behoorlijk. “Met onze nieuwe machines kunnen we grote projecten aan waar een leuk stukje grondverzet in zit. Zoals Plateau Blixembosch Buiten, tegenover de IKEA, dat is een mooi groot werk. We draaien daar met onze DX340LC-5 SLR om het gebied bouwrijp te maken. Maar ook in Rotterdam en Ooijen-Wanssum werken we aan grootschalige projecten, die goed laten zien wat onze kracht is. Of denk aan de gebiedsontwikkeling van Brainport in Eindhoven. Dat we aan zoiets bij kunnen dragen, daar ben ik trots op.”


Investeren in kennis en volledig materieel
Chris legt uit dat iedere machine bij Ploegam vrijwel volledig uitgerust is, en dat dat ook extreem belangrijk is. “Vroeger ‘groeven we alleen maar’ – om het kort door de bocht te zeggen. Tegenwoordig ontwerpen we ook zelf en zijn we betrokken bij het gehele project; we zitten er dieper in. Dat vraagt meer van onze mensen en machines. Daarom kiezen we bewust voor volledig uitgeruste machines en dat was ook bij onze Doosan-investeringen in 2019 een vereiste. De nieuwe machines hebben bijvoorbeeld: overdruk, een draaikantelstuk en GPS-voorbereiding waarmee we onze eigen tekeningen kunnen uitlezen. Dankzij de compleet uitgeruste machines staan we waar we nu staan in de markt. We investeren heel erg veel in kennis en materieel en proberen dat ook op een hoog niveau te houden. We moeten ook wel: het wordt steeds complexer om werken aan te nemen en we hebben toch al zo’n 80 machines in het veld staan.”


Wanneer presteert een machine optimaal en helpt het Ploegam om succesvol te zijn?
“Dat is nog eens een goede vraag. Een machine presteert optimaal als ik er na de eerste aankoop geen omkijken meer naar heb. In hoeverre dat realistisch is natuurlijk. Problemen kunnen ontstaan, maar als dit snel opgelost is en ook nog eens niet duur, dan helpt dat ons enorm vooruit en kunnen we op elkaar bouwen. Helemaal als onze machinist tevreden is en zijn werk netjes aflevert. Als de opdrachtgever tevreden is en het werk positief afgesloten wordt, dan zijn we als organisatie succesvol.”

Meer nieuwsberichten

DX165W 7 Electric Staad Powerbox400 Emissieloze Mobiele Graafmachine Grondverzetmachine

Wil je meer weten over onze machines of onze service?

Neem contact met ons op. We vertellen je er graag meer over!

Wij houden je graag op de hoogte