Schoon en Emissieloos Bouwen

03 november 2022

De World of eMobility beurs zit er weer op. We kijken met een positieve blik terug op het evenement en hebben een aantal interessante lezingen bijgewoond die ook voor jullie zeer interessant zijn. Zo heeft het RVO bekend gemaakt hoe de ‘Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwen (SSEB)’ voor emissieloze bouwmachines in 2023 er uit komt te zien en hebben ze een vooruitzicht gegeven over het thema ‘Schoon en Emissieloos Bouwen’. Je leest het in dit artikel.

Programma Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB)

Om verduurzaming in de toekomst te realiseren en om de bouwsector op weg te helpen naar schoon en emissieloos bouwen in 2030 is het programma ‘Schoon en Emissieloos Bouwen’ opgesteld. In dit programma wordt er nauw samengewerkt tussen overheden, bedrijven en kennisinstellingen.

Om de verduurzaming in 2030 vorm te geven, is er een SEB routekaart gemaakt. Deze routekaart verbindt de doelstellingen in relatie tot stikstof, klimaat en schone lucht en deze worden gekoppeld aan een reductietijdspad. In de SEB routekaart staat onder andere een planning met activiteiten die moeten worden ondernomen, maar ook belangrijke afspraken met overheden of andere marktpartijen.

Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwen (SSEB): Voor wie en het budget.

De SSEB is voor alle bedrijven in Nederland die actief zijn in de bouwsector en die de emissieloze bouwmachines aanschaffen voor eigen gebruik. Daarnaast worden bedrijven die de emissieloze bouwmachines aanschaffen voor verhuur of lease ook niet uitgesloten en vallen ook onder de SSEB.

Maar het belangrijkste natuurlijk is het bedrag wat het RVO vrijstelt voor de SSEB. In 2022 stond het totaal jaarbudget op € 25.170.000 wat door veel vraag al snel op was. Dit jaar is het bedrag met maar liefst 43% gestegen en komt op een totaal jaarbudget uit van € 36.000.000. Het is voor de bouwsector erg mooi om te zien dat het RVO aandacht heeft besteed aan deze regeling en er een groter budget voor heeft uit gesteld.

Per emissieloze bouwmachine is de maximale subsidie 40% voor grote ondernemingen. Voor midden en kleine bedrijven is dit maximaal 50%. Dit percentage is ten opzichte van de meerkosten van een bouwmachine met verbrandingsmotor. Een onderneming kan maximaal € 300.000 subsidie aanvragen per emissieloze bouwmachine met een maximale SSEB aanschaf van € 1 miljoen per kalenderjaar. Het aanvragen van de subsidie voor het jaar 2023 is mogelijk vanaf 9 mei 2023 tot en met 29 december 2023.

Voorwaarden SSEB

Om aan de SSEB regeling mee te kunnen doen moeten de bouwmachines voldoen aan een aantal voorwaarden:

  • De bouwmachine moet nieuw en geheel emissieloos zijn;
  • De bouwmachine is bedoeld (en wordt minimaal 70% van de tijd gebruikt) voor het verrichten van bouwwerkzaamheden in de open lucht en in Nederland;
  • De bouwmachine beschikt over een continu elektrisch vermogen van 8 kilowatt of hoger;
  • De bouwmachine waarvoor subsidie wordt ontvangen, blijft na vaststelling van de subsidie 4 jaar uw eigendom.

Meer nieuwsberichten

DX165W 7 Electric Staad Powerbox400 Emissieloze Mobiele Graafmachine Grondverzetmachine

Wil je meer weten over onze machines of onze service?

Neem contact met ons op. We vertellen je er graag meer over!

Wij houden je graag op de hoogte