Van den Borne investeert in Develon DX800LC-7 Long Reach

26 maart 2024

Na de grootste Doosan knikdumper in 2020 heeft Van den Borne weer een gigantische primeur te pakken. De komst van een Develon DX800LC-7 Long Reach betekent voor dit familiebedrijf uit het Brabantse Reusel een stap naar verdere professionalisering en verduurzaming. Niet eerder mocht dealer Staad zo’n grote rupsgraafmachine afleveren. Met een eigen gewicht van 96 ton en 26 meter graafbereik heeft de nieuwe aanwinst diverse modificaties ondergaan. Hiervoor heeft Staad nauw samengewerkt met SCM Modifications uit Venray.

Groot, groter, grootst! Daar is zeker sprake van als de Doosan/Develon-machines van Van den Borne de revue passeren. Met als daverend hoogtepunt de nieuwe DX800LC-7 Long Reach, die niet voor niets in omgedoopt tot de Reus van Reusel. Helemaal toepasselijk is die naam overigens niet, want de kolossale rupsgraver zal zijn werkzame leven doorbrengen in een zilverzandgroeve in Zuid-Limburg. Hoe dan ook, imposant is deze Develon absoluut. De grootste machine die Staad tot dusver bouwde, was een 60-tons DX490LC-5 SLR met een verlengde giek van 18 meter, eveneens voor Van den Borne. De geschiedenis herhaalt zich dus, alleen dan nog grootser.

Witte goud

De machine draait in de groeve van Sibelco nabij Heerlen. Ton van den Borne: “We zetten de Develon in om een metersdikke laag zilverzand onder water af te graven. Het ‘witte goud’ gaat vervolgens op een transportband naar de nabijgelegen fabriek.” Het bedrijf werkt al ruim 30 jaar op locaties in Nederland en België (Maasmechelen, Lommel en Dessel) voor deze van oorsprong Belgische exploitant van minerale grondstoffen, wereldwijd actief met 120 productiesites in 31 landen. “De samenwerking verloopt over en weer naar volle tevredenheid. We zijn trots om met een team van zeven medewerkers een kwalitatieve bijdrage te leveren aan hun activiteiten.”

Wederopbouw

Van den Borne Grondverzet- en Transportbedrijf vof wordt gerund door de broers Ton en Richard, die beiden tevens als machinist werkzaam zijn. Het familiebedrijf is vlak na de watersnoodramp van 1953 opgericht door hun opa, die als loonwerker meehielp aan de Zeeuwse wederopbouw. “In de jaren ’70 bracht de zoektocht naar opdrachtgevers ons pap en drie broers naar Limburg, om met vier tractoren en kipkarren grondwerk te verrichten voor aannemers en baggeraars. Later werden dit vrachtwagens, die inmiddels zijn ingeruild voor knikdumpers. In de jaren ’80 en ’90 werd veel werk verricht rond de grindwinning in Nederlands en Belgisch Limburg.”

Imposante vloot

Zodoende rolde het Brabantse familiebedrijf in het zware grondverzet. “We zijn gespecialiseerd in het verwijderen van deklagen voor zand- of grindwinning en kunnen zowel natte als droge zandwinning verzorgen.” Hierbij hoort uiteraard een imposante machinevloot. Van den Borne schafte in 2018 hun eerste Doosan aan in de vorm van een jong gebruikte DL450-3. “Met die 25-tons wiellader vullen we de trechter van de transportband naar de fabriek”, laat Ton weten. “Voorheen zetten we standaard kranen in om het zilverzand in deze groeve te winnen, maar die bleken niet in staat om de voorraad op peil te houden, omdat hier geen zandzuiger ingezet mag worden. Ook een draglinekraan, inzet om een groter bereik te halen, voldeed niet. Daarom zijn we overgestapt op longreach graafmachines.”

Europese primeur

In 2019 klopten Ton en Richard bij Staad aan voor een Doosan DX490LC-5 LRE met 18 meter bereik, die in nauwe samenwerking met Matt Nielen Constructies tot stand kwam. De machine is uitgerust met een 3-kuubs kettingbak en wordt door Richard van den Borne afwisselend ingezet op de groeves in Lommel of Maasmechelen. In 2020 volgde een Europese primeur voor Staad en Van den Borne in de vorm van de eerste Doosan DA45 knikdumper en in 2021 werd weer geïnvesteerd in een DX490LC-7, die inmiddels plaats heeft moeten maken voor de reusachtige DX800LC-7 Long Reach. De aanwinst is uitgevoerd met een nieuwe kettingbak met 2,5 kuub inhoud.

Goed gevoel

Ton kijkt met een goed gevoel terug op de realisatie van de imposante verschijning. “Staad en SCM Modifications – dat is ontstaan vanuit Matt Nielen Constructies – hebben met de ombouw van de 80-tons Develon een knap staaltje vakwerk afgeleverd. Eigenlijk hebben wij er totaal geen omkijken naar gehad. Als meerdere partijen moeten samenwerken, wil het soms voorkomen dat wanneer iets fout loopt de ene partij naar de andere wijst en andersom. Daar ben je als klant de dupe van. Na onze eerdere ervaring met de DX490 LRE zijn we daar geen moment huiverig voor geweest. Alles is vlekkeloos verlopen en de mannen van SCM hebben hun werk perfect gedaan.”

Op z’n sloffen

De DX800LC-7 Long Reach beschikt over een verlengde giek van 24 meter. De boom meet 11 meter en de lepelsteel komt inclusief bak op 15 meter. Voor voldoende stabiliteit is het contragewicht met 8 ton verzwaard en zijn de 600 mm brede rupsen vervangen door rupsplaten van 920 mm. Compleet met bak weegt de Develon zo’n 96 ton. “Eigenlijk wilden we werken met een 3-tons kettingbak, maar dat bleek iets teveel van het goede, ook al is de graafmachine uitgevoerd met extra zware hefcilinders van een 100-tonner. Nu hangt er een bak aan van 2600 liter, die op z’n sloffen 3 tot 3,5 kuub van 10 meter diepte naar boven trekt”, klinkt het met gepaste trots.

Nergens speling

De DX800 stelt Van den Borne in staat om het zand tot 10 meter diepte te winnen of in lagen te  werken. Ton is erg in z’n nopjes met de aanwinst. Hij wisselt het draaien op deze reus af met werkzaamheden op kantoor, terwijl broer Richard als machinist afwisselend op de DX490 of DX800 zit. Kleine beurten doen de broers zelf en Staad verzorgt groot onderhoud aan de Doosan/Develon machines. Ton: “We zijn heel blij met Staad als dealer. Vooral het informele spreekt ons aan. Het zijn gewone jongens met een nuchtere kijk. Service en bedrijfszekerheid zijn voor ons cruciaal, want de machines zijn onderdeel van een ploeg. Als er een stilstaat, stagneert het hele proces. Doosan heeft zich door de jaren heen bewezen als een kwaliteitsmerk. De DX490 stamt uit 2019, maar er zit nog nergens speling op! Hopelijk voldoet deze DX800 net zo goed.”

Meer nieuwsberichten

DX165W 7 Electric Staad Powerbox400 Emissieloze Mobiele Graafmachine Grondverzetmachine

Wil je meer weten over onze machines of onze service?

Neem contact met ons op. We vertellen je er graag meer over!

Wij houden je graag op de hoogte