Veiligheid in de Werkplaats – Persoonlijke Bescherming

31 oktober 2018

Veiligheid: gevaren pak je het liefst aan bij de bron. Voorkomen is immers beter dan genezen. Omdat niet alle gevaren bij de bron te voorkomen zijn is het aan de werkgever om haar werknemers te beschermen hiertegen. Dit kan gedaan worden door het verstrekken van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s).

Zowel monteurs in de werkplaats als onderweg hebben te maken met veiligheid. Stel je voor dat je aan het werk bent op een locatie waar een machine is stilgevallen. De temperatuur is onder het vriespunt, het terrein is hobbelig en de grond is bevroren en je gaat aan de slag om de storing te verhelpen. Tijdens de reparatie moet je aan de slag met een slijptol, ga je de motor testen, moeten onderdelen aan elkaar gelast worden en staat de machine op een bouwterrein. Een situatie die veelvuldig voorkomt.

Maar wat zijn hier de gevaren? Waar moet je op letten? Hoe bescherm je jezelf hiertegen? In de omschreven situatie zijn er een aantal persoonlijke beschermingsmiddelen van toepassing. Veiligheidsschoenen zijn nodig omdat er een bouwterrein betreden wordt. Omdat het bouwterrein betreden wordt is ook een helm verplicht. Tijdens het slijpen kunnen er vonken ontstaan en dienen de ogen beschermd te worden met een veiligheidsbril. Tijdens het testen van de motor moet er gehoorbescherming gedragen worden. En als laatste moeten de handen en onderarmen beschermd worden tijdens het lassen van de onderdelen.

Als laatste rijst dan de vraag; wie is er verantwoordelijk voor het aanbieden van de persoonlijke beschermingsmiddelen? Dat is de werkgever, deze dient haar werknemers te voorzien van de juiste en goedgekeurde PBM’s. Staad vindt het belangrijk dat alle werknemers veilig hun werkzaamheden kunnen uitvoeren. Wanneer er een nieuwe collega start als monteur dan krijgt deze oog- en gelaatsbescherming, op maat gemaakte gehoorbescherming, een veiligheidshelm, lashandschoenen, overalls en beschermende- en doorwerkkleding. Op deze manier worden de gevaren en risico’s geminimaliseerd en wordt er een veilige werkplek gecreëerd. Wat doe jij eraan om een veilige werkomgeving te creëren? 

Meer nieuwsberichten

DX165W 7 Electric Staad Powerbox400 Emissieloze Mobiele Graafmachine Grondverzetmachine

Wil je meer weten over onze machines of onze service?

Neem contact met ons op. We vertellen je er graag meer over!

Wij houden je graag op de hoogte