Wat is de ERA calculator?

27 januari 2021

In 2018 lanceerde ERA (European Rental Association) een onderzoeksproject met de naam "Carbon Footprint of Construction Equipment". De ERA Equipment CO2 calculator kan gebruikt worden om de impact van één machine en of de klimaatimpact van het gehele machinepark te evalueren en berekenen. Dit wil je berekenen om de totale CO2-voetafdruk van alle machines op een specifieke bouwplaats te bepalen (Khl, 2020).

De ERA calculator begon als een project. De resultaten van het project werden gepresenteerd door twee onderzoeksbedrijven Climate Neutral Group en CE Delft tijdens de laatste ERA-bijeenkomst in Madrid. Ze lieten zien hoe de CO2-voetafdruk inzichten kan opleveren om de milieu-impact van bouwmachines te verminderen. Er werd bijvoorbeeld benadrukt dat in vergelijking met andere, minder efficiënte gebruiksscenario's, effectief gebruik gemaakt kan worden van bouwmachines (met hoge benutting, geoptimaliseerd transport, enz.) Hierdoor kan de CO2-voetafdruk van de levenscyclus van apparatuur aanzienlijk verminderd worden.

Deze concepten zijn gebaseerd op berekeningen in de eerste editie van de screeningtool voor de koolstofvoetafdruk, die levenscyclusinformatie bevat voor tien bouwmachines.

Het doel van ERA was een gebruiksvriendelijke CO2-calculator voor bouwmachines te ontwikkelen. De beoogde gebruikers zijn leasemaatschappijen, OEM’s en aannemers. De calculator geeft inzicht in de milieu-impact van apparatuur gedurende de hele levenscyclus, waardoor gebruikers ecologische hotspots kunnen identificeren en onderzoeken hoe veranderingen in het gebruik hun ecologische voetafdruk zullen beïnvloeden. Zo kan een groot deel van de bouwsector deelnemen aan eenvoudige omgevingsanalyses.

Hoe gaat de ERA calculator in zijn werk?
De ERA CO2-calculator vraagt om basisinformatie over machinefuncties en gebruik door middel van zes eenvoudige stappen: machineproductie, transport, levensduur en gebruik, energieverbruik, onderhoud en schroot. Deze informatie wordt gecombineerd met achtergrondgegevens om de CO2-voetafdruk van de machine gedurende zijn levenscyclus te berekenen, evenals de totale gebruikte CO2-voetafdruk per uur en de koolstofvoetafdruk uitgesplitst naar parameters (Bouwmachines, 2021)

Geregistreerde gebruikers kunnen hun berekeningen opslaan voor later gebruik. Deze berekeningen zijn ontwikkeld door CE Delft, een onafhankelijk onderzoeks- en adviesbureau. In de komende maanden wordt een tweede versie van de calculator ontwikkeld, waarmee gebruikers twee verschillende situaties direct kunnen vergelijken.

Meer nieuwsberichten

DX165W 7 Electric Staad Powerbox400 Emissieloze Mobiele Graafmachine Grondverzetmachine

Wil je meer weten over onze machines of onze service?

Neem contact met ons op. We vertellen je er graag meer over!

Wij houden je graag op de hoogte