Adblue storing en de oplossing daarvoor!

10 juni 2020

AdBlue verstoppingen horen wij jammer genoeg vaker dan dat we zouden willen. Om dit te voorkomen is er een simpele oplossing en dat is het gebruiken van OptiSpray Air1.

De storing komt voor bij machines die veel stationair draaien. Het is zo dat het moderne uitlaatsysteem is voorzien van een SCR-kalalysator ofwel een AdBlue katalysator. In dit systeem moet AdBlue worden toegevoegd zodat de uitlaatgassen worden schoongemaakt. Wanneer de motor niet warm genoeg wordt omdat je dus bijvoorbeeld veel stationair draait kan er een storing ontstaan doordat de AdBlue kristalliseert.
 
Optispray heeft een toevoeging dat ervoor zorgt dat het water een lagere oppervlaktespanning heeft waardoor het sneller verneveld en beter opgenomen wordt bij lagere temperaturen en lagere flow. OptiSpray is net als AdBlue een kleurloze ammoniak oplossing en voldoet aan de ISO 22241.

Waarom kan er verstopping optreden?
Naast vrachtwagens worden ook steeds meer off-road toepassingen voorzien van AdBlue katalysatoren. Tractoren, shovels, graafmachines en vrachtwagens worden soms kort ingezet of draaien veel stationair. Daarnaast zien we dat soms de afstand van het uitlaatsysteem tussen de motor en de katalysator te groot is, waardoor de uitlaatgassen niet de benodigde temperatuur halen. Indien de uitlaattemperatuur niet voldoende is, "mengt" de AdBlue niet goed in het systeem. Hierdoor kan gewone AdBlue gaan klonteren/ kristalliseren.

Houdbaarheid OptiSpray/ AdBlue advies
Voor opslag van AdBlue en OptiSpray wordt een constante temperatuur tussen de 0 en 25 graden geadviseerd. Dan is het product tenminste anderhalf jaar (1,5 jaar) houdbaar. Vermijd direct zonlicht. Boven de 40 graden daalt de houdbaarheid drastisch.

Houdbaarheidstabel Adblue/ OptiSpray
Constante opslag temperatuur      Minimale houdbaarheid
0 – 25 C                                    18 maanden
< 30                                          12 maanden
< 35                                          6 maanden
> 35                                          mogelijk sterke teruggang houdbaarheid

Wil je hier meer informatie over? Onze service planning helpt je hier graag bij en beantwoordt graag al jouw vragen, je kunt ze bereiken via +31 413 725 113.

Meer nieuwsberichten

DX165W 7 Electric Staad Powerbox400 Emissieloze Mobiele Graafmachine Grondverzetmachine

Wil je meer weten over onze machines of onze service?

Neem contact met ons op. We vertellen je er graag meer over!

Wij houden je graag op de hoogte