De Doosan is ons werkpaard

06 augustus 2019

Een oldtimer in de huisstijlkleuren staat prominent op het gazon bij grondverzet-bedrijf Gebroeders van Kaathoven in Sint-Oedenrode. Ruud (35) en Bas (33) – de gebroeders – zijn er trots op dat zij de derde generatie vormen die het bedrijf, waar opa in de jaren vijftig mee startte, mogen voortzetten.

Gebr. Van Kaathoven is actief in sloopwerken, puinrecycling en grondverzet. Het bedrijf richt zich op grote en middelgrote projecten in Zuid-Nederland, in een straal van zo’n anderhalf uur rond Meijerijstad. Met 20 man personeel en daaromheen een flexibele schil van nog eens 20 medewerkers, én een groot machinepark, is Gebr. Van Kaathoven in staat om ieder project van begin tot eind te verzorgen. De klantenkring bestaat uit een vaste groep grote tot middelgrote opdrachtgevers.

In de jaren vijftig starte Doike van Kaathoven in Nijnsel met de handel in en het transport van zand. In die tijd laadde Doike zijn vrachtauto (zes kuub) nog met de schop. Maar toen het bedrijf groeide kwam er al snel een Jacobsladder (transportband) voor het laden van de vrachtauto, en reden er al kort daarna meerdere zandauto’s. Zoon Mathie nam de zaak in 1985 over. Omdat de vraag naar aannemers in de grond-, weg- en waterbouw steeds groter werd, richte hij in 1988 Rooise Wegenbouw op. In 2008 groeide het bedrijf verder door de overname van Gebr. Van de Wiel uit Sint-Oedenrode en volgde de verhuizing naar de huidige locatie aan de Liempdseweg. Inmiddels staat de derde generatie aan het roer.

Uitdaging
Bas en Ruud van Kaathoven werken al van jongs af aan in het bedrijf; ze zijn er letterlijk en figuurlijk in opgegroeid. Wat begon met het vegen van de schuur in de schoolvakanties werd een serieuze zaak toen ze in 2012 mede-eigenaar werden. Inmiddels doen ze samen de dagelijkse bedrijfsvoering en hebben ze er veel plezier in. Wat is er mooier dan met een leuk team van goede medewerkers aan een mooi eindresultaat te werken én tevreden klanten te hebben? zegt Ruud. “Bovendien is geen dag hetzelfde en zit er heel veel uitdaging in ons werk”, voegt Bas daar nog aan toe. Ruud en Bas zijn goed op elkaar ingespeeld. Als tijdens ons gesprek de telefoon gaat en Ruud even weg moet, pakt Bas zonder problemen de draad op. Ze zijn trots op hun bedrijf en dat blijkt uit alles.

Van A tot Z
In de loop der jaren zijn onze activiteiten steeds verder uitgebreid”, vertelt Bas. “Opa was in feite een zandhandelaar die ook aan gladheidsbestrijding deed. Toen ons pap de zaak overnam, kwam er aannemerij bij. En met de overname van Gebr. Van de Wiel, een bedrijf zonder opvolgers, werd de grondwerktak verder uitgebreid.” Wat is de sterkte van de Gebroeders Van Kaathoven? Wij kunnen alle projecten aan, van A tot Z, aldus Bas. Wanneer een pand gesloopt moet worden, zorgen wij voor de sloop, het breken en recyclen van het puin op locatie zodat we het ter plekke kunnen hergebruiken in de nieuwe infrastructuur. We doen het benodigde grondwerk voor de nieuwbouw, het kraken van boorpalen met onze palenkraker en leggen dan meteen het grondwerk op de juiste hoogte. Later volgt het leggen van de riolering en zorgen we voor verharding en beplanting.

Kennis
Gebr. Van Kaathoven heeft een uitgebreid machinepark, variërend van een minigraver van 800 kg tot een rupsgraafmachine van 40 ton met een verwisselbare sloopgiek van 22 meter. Daaronder zijn ook enkele Doosan machines: een Doosan Solar 5V (-tonner) midigraver, DX140W-5, DX160W-3 en DX170W mobiele graafmachines en een DX225LC-5 rupsgraafmachine. Deze laatste is kortgeleden uit de verhuur overgenomen. Ruud: ‘We hebben al langere tijd goede ervaringen met Doosan, het zijn goede werkpaarden.”

Van Kaathoven deed al heel lang zaken met de familie Staadegaard, en is zeer te spreken over het nieuwe Staad. Bas: Sinds de broers Staadegaard in Veghel zitten, zijn ze echt gespecialiseerd in het grondverzet, dus er zit daar heel veel kennis.”

Ruud en Bas zijn te spreken over de kwaliteit van de Doosan machines, die in de laatste jaren nog verder is verbeterd. “De techniek is verbeterd en er ligt een krachtige 6-cilinder motor in de machine, terwijl de meeste andere merken nog een 4-cilinder motor hebben. Belangrijk is ook het lage brandstofverbruik. En de prijs-kwaliteit verhouding, die heel goed is.” Het onderhoud van de graafmachines doet Gebr. Van Kaathoven zelf. Dan gaat het om dagelijks onderhoud en kleine reparaties. Grote problemen hebben we nog nooit gehad met de Doosans, maar mocht er iets zijn dan bellen we en is de monteur zo hier, aldus Ruud.

Compleet
De Doosans zijn goed uitgerust. Aan de DX40W-5 hangt een Steelwrist tiltrotator, die vooral wordt ingezet in het grondwerk en bij de aanleg van riolering en bestratingen. Op de meeste machines zit een overdrukvoorbereiding en de DX225LC-5 is voorbereid op gps. “Bij grote infraprojecten kunnen we, als dat nodig is, dus een GPS-systeem huren of kopen, zegt Bas. Vrijwel alle machines zijn voorzien van een lek-leiding, wat de machinist in staat stelt om met een hydraulisch trilblok berlinerwanden in de grond te trillen, een eenvoudige, tijdelijke, goedkope vorm van grondkering. Daarnaast hebben alle machines dubbelwerkende extra functies die het werken met bijvoorbeeld een betonschaar, sorteergrijper of sloophamer mogelijk maken.

Klaar voor de toekomst
Plannen voor de toekomst zijn er genoeg. Ruud en Bas zijn momenteel bezig met de uitbreiding van hun activiteiten. Onderdeel van die plannen is het sluiten van de oude locatie in Nijnsel nu nog in gebruik voor de opslag van materialen en machines. De voorbereidingen voor de benodigde bestemmingswijziging zijn al lange tijd aan de gang. De broers zijn enthousiast over hun plannen. We hebben hier 10,5 ha. grond waarvan we 3 ha. nodig hebben voor ons bedrijf. De rest gaan we inrichten als natuur, met wandelpaden, schotse hooglanders en water. Hiervoor zal het bedrijf glooiend ‘ingepakt’ worden, met een talud en aanplanting, waardoor het zal opgaan in het landschap en de omgeving. Met deze duurzame stap willen we onze locatie ook veilig stellen voor de toekomstige generaties.

Ben je nu nieuwsgierig naar alle andere verhalen uit het Grondwerk? De laatste editie vind je hier.

Meer nieuwsberichten

DX165W 7 Electric Staad Powerbox400 Emissieloze Mobiele Graafmachine Grondverzetmachine

Wil je meer weten over onze machines of onze service?

Neem contact met ons op. We vertellen je er graag meer over!

Wij houden je graag op de hoogte