De man en zijn machine met Mart Wildhagen

13 augustus 2019

De man: Mart Wildhagen
Mart Wildhagen (61) is geboren en getogen in Breda. Mobiele graafmachines hebben voor hem geen geheimen, want hij werkt er al mee sinds zijn 17de jaar. Inmiddels werkt hij ook al 14 jaar voor Gebr. Coremans Grondwerken B.V. in Breda, waar hij de vaste machinist is op een Doosan DX170W-5. Mart is getrouwd met Jeanne en samen hebben ze twee volwassen kinderen die al uit huis zijn. In zijn vrije tijd wandelt en fietst hij graag met zijn vrouw en pakken ze onderweg graag een terrasje.

De machine: Doosan DX170W-5
De Doosan DX170W-5 mobiele graafmachine heeft een krachtige, zuinige 6-cilinder motor en de ruimste cabine in zijn klasse. Dankzij verstevigde gietstukken, gesmede stalen scharnieren en versterkte arm en giek is het een betrouwbare machine die tegen een stootje kan. Grote, robuuste giek- en armcilinders zorgen voor een soepele en krachtige werking. De enorme capaciteit van de machine is het gevolg van een groot graafvermogen, grote trekkracht en een grote hefcapaciteit.

Hoe lang zijn jullie al onafscheidelijk?
“Deze Doosan is afgeleverd in 2017 en ik heb er inmiddels 2.600 uren mee gedraaid.”

Waarom heb je gekozen voor een Doosan?
“Mijn vorige graafmachine was ook een Doosan. Daar mocht ik over meebeslissen. Ik was er buitengewoon tevreden over, want hij werkte heel fijn. Ik heb er 15.000 uur mee gedraaid en hij wordt binnen het bedrijf nog steeds gebruikt. Bij deze tweede Doosan hebben we het er niet meer over gehad, maar ik ben er weer heel blij mee.”

Wat is er bijzonder aan deze Doosan?
Er zit GPS op en een Engcon draaikantelstuk. Dit is de eerste graafmachine waar ik een draaikantelstuk op heb zitten en als je dat eenmaal gewend bent wil je niets anders meer. Het vergemakkelijkt het werken met lepels en het afwerken enorm. Ik hoef niet meer zo vaak de machine uit en degene die er bij staat krijgt het ook steeds beter; er is minder handwerk nodig. Ook de klimaatbeheersing in de cabine en het goede uitzicht vanuit de cabine zijn pluspunten.”

Wat maakt deze machine anders dan andere machines?
“De gewichtsverdeling is goed, waardoor de Doosan heel stabiel staat. Dat vind ik heel voornaam. De meeste machines zijn op de achteras wat zwaarder, waardoor ze geneigd zijn dieper in een terrein te zakken. Vanwege het draaikantelstuk heb ik ook nog een extra contragewicht, waardoor hij nog steviger op zijn banden staat. En omdat ik geen fan ben van enkele banden, zien er dubbele banden op. Dat geeft nog meer stabiliteit. Wat mij betreft kan het niet stabiel genoeg zijn.”

Is hij makkelijk in het gebruik?
“Ja, heel makkelijk, de hendels zijn licht en eenvoudig te bedienen. Ik heb mijn hele leven op graafmachines gezeten en die hebben niet veel geheimen voor me. Als ik tien minuten in de machine zit, weet ik hoe alles werkt. Dat is het voordeel als je veel ervaring hebt.”

Hoe zit het met het onderhoud?
We doen al het onderhoud zelf bij Coremans. Ik controleer het oliepeil, maar olie verversen doen onze eigen monteurs. Dat is een grote luxe.

Als je iets aan de machine zou kunnen veranderen, wat zou dat dan zijn?
“De machine is helemaal compleet. Ik heb er wel dubbele gereedschapsbakken onder gezet (links en rechts) maar ik vermoed dat die er op de nieuwste modellen standaard op zitten. Verder heb ik er op de voorkant een bak aan laten lassen om mijn kettingen te kunnen opbergen. Dat is ook makkelijk voor de grondwerkers, die er makkelijk bij kunnen.”

Wat is het mooiste karwei dat je hebt uitgevoerd?
Ik werk het liefste iets helemaal af. En ik hou van de afwisseling die je met een mobiele graafmachine wel, maar met een rupsgraafmachine niet hebt. Op dit moment werk ik aan een nieuw tankstation in Tilburg: materiaal bijrijden, puinpaden afwerken, putten uitgraven, egaliseren, noem maar op.

Kun je leven zonder de Doosan?
Nou, dat is wel te hopen. Ik ben blij met mijn Doosan hoor, maar vind het ook fijn om vrij en thuis te zijn. 

En tenslotte, hoe zou je de relatie omschrijven tussen jou en de machine?
“Die is gewoon goed. Ik heb een hele goeie vrouw, dus ik denk er niet over om haar in te ruilen voor een Doosan. Maar ik heb iedere dag weer zin om met de Doosan te werken.”

Ben je nu nieuwsgierig naar alle andere verhalen uit het Grondwerk? De laatste editie vind je hier.

Meer nieuwsberichten

DX165W 7 Electric Staad Powerbox400 Emissieloze Mobiele Graafmachine Grondverzetmachine

Wil je meer weten over onze machines of onze service?

Neem contact met ons op. We vertellen je er graag meer over!

Wij houden je graag op de hoogte