Elektrisch of waterstof?

12 juni 2020

Er komen steeds meer vragen van bedrijven over het duurzaam werken met graafmachines. Een van de meest gestelde vragen gaat over het grootste verschil tussen elektrisch en waterstof. Want wat is nu een verstandige keuze en hoe kun je de verschillen nou goed naast elkaar houden? Wij willen je daar graag bij helpen door kort toe te lichten wat nu het grote verschil is tussen een graafmachine op accu’s of op waterstof.​

Werking
Het grappige is dat beide systemen bijna gelijk zijn aan elkaar. Het werkt namelijk als volgt; Een graafmachine op waterstof werkt met een elektromotor in plaats van een dieselmotor die een accupakket plus een speciale brandstofcel heeft. In de brandstofcel wordt de waterstof met behulp van zuurstof uit de lucht omgezet in elektriciteit. Hiermee wordt de elektromotor van de graafmachine aangedreven zodat deze aan het werk kan. Bij dit proces komt water als restproduct vrij.
 
Accupakketten
In de basis is de elektrische graafmachine die wij ontwikkelen met de wissel accupakketten altijd voorbereid om ook later te kunnen gaan werken op waterstof. Het enige verschil is dan dat er twee accupakketten uitgehaald worden en daar waterstoftanks en brandstofcel voor terugkomen. Er zal altijd een accupakket in de graafmachine aanwezig blijven om de piekbelasting naar de elektromotor op te vangen.
 
Hoge inversteringskosten
Het grote verschil, is dat een graafmachine met een waterstofsysteem een langere inzettijd heeft. Deze kan dus langer doorwerken ten opzichte van een volledige elektrische graafmachine op accu’s. Op dit moment zijn er nog maar weinig machines met een waterstofsysteem op de markt, omdat deze investeringskosten veel hoger liggen dan van een elektrische machine. Terwijl de aanschafprijs van de elektrische machine al een stuk hoger ligt dan wat we gewend zijn van een machine op diesel. Daarnaast is er ook nog een beperkt aanbod in de beschikbaarheid van waterstof. Daarmee is het lastig om waterstof te tanken en word jij als ondernemer minder flexibel in inzet mogelijkheden. En je weet; Tijd is geld! Dus ook met het tanken zal je meer tijd en daarmee ook geld kwijt zijn.

Meer nieuwsberichten

DX 165 W ELECTRIC (Nov 2023) (21) Edit

Wil je meer weten over onze machines of onze service?

Neem contact met ons op. We vertellen je er graag meer over!

Wij houden je graag op de hoogte