Van watersnoodramp tot aan zilverzandgroeve

14 oktober 2020

De eerste grote Doosan knikdumper in Europa? Die vind je bij van den Borne uit Reusel. Ton en Richard van den Borne kochten de Doosan DA45 nadat het bedrijf een demo vanuit dealer Staad enkele dagen op proef had. “Toen verkoopspecialist Johan vroeg of we de demo wilden overkopen, was ik in het begin wat huiverig. Totdat al onze machinisten met de Doosan DA45 gereden hadden en dat ding het hartstikke goed deed: we waren om.”

van den Borne is een familiebedrijf. Ton en zijn broer Richard namen het bedrijf van hun vader over. Ton: “Onze pa startte als loonwerker, in dat werk was hij samen met drie broers gerold. In 1953, vlak na de watersnoodramp, reden ze met tractors en kipkarren richting Zeeland, om daar de boel te helpen opbouwen. Ze waren met alle personeelsleden een hele tijd van huis. Daar startten onze grondwerkzaamheden, een bijzonder verhaal.”

Zilverzand
Na het uitstapje in Zeeland, werkte pa Van den Borne met zijn bedrijf voornamelijk in de regio. Inmiddels werkt van den Borne al zo’n dertig jaar voor de firma Sibelco. Ton: “Sibelco is gespecialiseerd in zilverzandwinning. Het is een bedrijf waar zo’n 8.500 man werkzaam is, tot in Australië aan toe. Wij werken voornamelijk in Heerlen, Maasmechelen en Lommel. Daar wordt veel zilverzand gewonnen.”

Wat draagt van den Borne bij aan deze zilverzandwinning? “Wij halen de afdekgrond weg, waardoor het zilverzand bloot komt te liggen. We werken volgens hetzelfde principe als dat we vroeger in de regio Limburg deden, destijds met grind. In België ligt het zilverzand vaak onder water, wat het gecompliceerd maakt. We brengen het zand uit de groeve via transportbanden naar de fabriek toe. Daar wordt het zilverzand fijn gemaakt. Je verbaast je er nog over waar zilverzand in wordt gebruikt. Van autoruiten en glaszand tot aan tandpasta. Ja, echt!”

Rouleren
In tegenstelling tot de Doosan DX490LC-5 SLR die voornamelijk in Heerlen staat, rouleert van den Borne haar knikdumpers en andere graafmachines tussen de groeve in Maasmechelen en Lommel. Ton vertelt daarover: “Iedere fabriek van Sibelco moet een bepaalde voorraad zand hebben. Als de voorraad bijna op is, dan moeten wij zorgen dat er weer genoeg zand gewonnen wordt. Daarom is het handig dat we flexibel zijn en meerdere machines tot onze beschikking hebben. In zo’n geval stoppen we op de ene plek en gaan we aan de slag bij de groeve die het nodig heeft om de voorraad aan te vullen.”

Koesteren samenwerking
“We zijn zelf verantwoordelijk voor de voorraadstand en pakken dit werk graag zelf op, in plaats van dat we werk uitbesteden. Dan zijn we verzekerd van onze kwaliteit en dat we op de juiste momenten inspelen. Ik vind het erg bijzonder dat onze samenwerking met Sibelco al zo lang aanhoudt. Dat koesteren we enorm. We doen het ook nog steeds met veel plezier.”

“Net zoals dat onze samenwerking met Sibelco al lang loopt, hebben we ook werknemers die al lang bij ons zijn,” gaat Ton verder. “We hebben collega’s met dienstverbanden tussen de 15 en 42 jaar. Ik heb wel eens voorgesteld, wil je intern iets anders doen? Maar iedereen wil blijven doen wat hij doet en zit op zijn plek. Dat vind ik wat hebben. We hebben nu twee oproepkrachten en acht man vast in dienst, allemaal op een vaste machine en in vaste ploegen op dezelfde groeve. Zo weet iedereen precies hoe het zit. Dat werkt erg goed.”

“Mijn broer Richard is altijd op het werk aan de gang. Ik zelf zit denk ik zo’n zestig tot zeventig procent op de machine. Dan weet je ook echt wat er speelt en wat er gaande is op het werk. Ook als de opdrachtgever langs komt, is het handig en kunnen we direct zaken kortsluiten.”

Meekijken
De Doosan DA45 waarmee van den Borne brute kracht levert, is geleverd zoals deze als demo is opgebouwd. Ton: “Daar hebben we weinig aan veranderd. Zo zit er bijvoorbeeld een bakverwarmingsfunctie op, wat we in een zilverzandgroeve eigenlijk niet direct nodig hebben. De standaard achterklep is dan wel weer heel handig.” Het machinepark van, van den Borne is vrij jong. “We proberen deze up-to-date te houden. Onderhoud doen we zoveel mogelijk zelf. Behalve in het begin, dan laten we een 1000-uren beurt door Staad, onze dealer, uitvoeren en letten we goed op. Zo leren we alle machines goed kennen.”

Stilvallen productieproces
“Een machine presteert voor mij optimaal door zo weinig mogelijk stilstand. En dat als we stilstaan, dit zo gauw mogelijk opgelost wordt. Onze vier knikdumpers staan namelijk gekoppeld aan twee graafmachines en zijn dus onderdeel van een proces. Valt er ééntje uit, dan valt dus ook een vierde van onze productie weg. Stilstand kan altijd een keertje gebeuren, maar het liefst zo kort mogelijk. En het moet zich niet herhalen. Maar eigenlijk hangt een machine die optimaal presteert ook samen met het vertrouwen in je leverancier en het product. Het is een samenspel van de keuze die je maakt. ”

Ben je nieuwsgierig naar deze editie van het Grondwerk? Bekijk hem dan hier of download je eigen versie. Wil jij nu ook ieder kwartaal het Grondwerk in je brievenbus ontvangen? Geen probleem! Laat je gegevens achter in ons formulier en we sturen je vanaf de volgende editie ieder kwartaal een Grondwerk op. Veel leesplezier!

Meer nieuwsberichten

DX165W 7 Electric Staad Powerbox400 Emissieloze Mobiele Graafmachine Grondverzetmachine

Wil je meer weten over onze machines of onze service?

Neem contact met ons op. We vertellen je er graag meer over!

Wij houden je graag op de hoogte