Hydrozine is een ander woord voor Mierenzuur. Mierenzuur is een product wat al heel lang bestaat maar is recentelijk vaak in het nieuws gekomen omdat het een ideale basis is om waterstof en dus elektriciteit mee op te wekken. Het bedrijf DENS houdt zich bezig met deze toepassing welke een grote potentie heeft voor de aankomende energie transitie.
Mierenzuur kan op verschillende manieren gewonnen worden. Wat ervoor nodig is: water, CO2 en elektriciteit. De CO2 die al uitgestoten is kan opgevangen worden. Door gebruik te maken van elektriciteit die komt van een groene energiebron zoals windmolens of zonne-energie is er verder alleen water nodig om hydrozine te maken. Zo maken we van onze eigen uitstoot weer een nieuwe emissieloze brandstof. Het klinkt simpel maar er moet nog wel wat gebeuren om dit allemaal in een cirkel te laten lopen.
Logistiek mogelijk
Het belangrijkste obstakel in de productie en het vervoer van waterstof en mierenzuur zijn de logistieke uitdagingen. We vragen Max van de firma DENS naar zijn mening over deze ontwikkelingen. ‘’Het mierenzuur is nu nog een brandstof welke niet makkelijk verkrijgbaar is. Wij zijn druk bezig om te inventariseren welke bedrijven al ver zijn in deze ontwikkeling van mierenzuur en hoe wij op een eenvoudige wijze de brandstof kunnen verkrijgen , aldus Max.’’ Het tanken van mierenzuur bij een tankstation is nu nog niet mogelijk maar . DENS heeft een accu ontwikkeld op mierenzuur. Deze technologie zorgt voor een stap dichterbij een emissieloze bouwplaats . Het duurt nog wel even voordat het aantrekkelijk rendabel is voor de markt om een graafmachine welke gaat draaien op mierenzuur aan te schaffen, . Dens spreekt over een periode van vijf jaar waarin het interessant wordt voor klanten om haar een graafmachine om te bouwen naar aandrijving op mierenzuur.
Aggregaat op hydrozine
Dens heeft een aggregaat ontwikkeld op hydrozine. Hydrozine, ook wel mierenzuur genoemd, is een vloeibare stof dat door middel van een hydrozine aggregaat in staat is emissieloos energie te leveren. De aggregaat maakt gebruik van de vloeibare waterstof drager hydrozine, wat als vloeistof in tegenstelling tot waterstof geen druktanks vereist. De stof zelf bevat 53 gram waterstof per liter waarmee het grote hoeveelheden waterstof veilig kan opslaan en verplaatsen. In de aggregaat wordt uit de hydrozine direct weer waterstof opgewekt en meteen in een brandstofcel omgezet naar schone elektrische energie. Door deze werking blijft het aggregaat even gebruiksvriendelijk als het traditionele dieselaggregaat.
Doorontwikkeling
Wij willen ervoor gaan zorgen dat de klant zijn of haar huidige graafmachine gemakkelijk om kan zetten naar een nieuwe brandstof. Hiervoor zou bij een elektrische graafmachine bijvoorbeeld één accu vervangen kunnen worden door een hydrozine aggregaat. Maar voor we zover zijn in de ontwikkeling moet er nog het een en ander gebeuren aldus Max.
Neem contact met ons op. We vertellen je er graag meer over!