Man & zijn Machine: Bas van Duren en zijn DX140W-5

27 januari 2020

Bas van Duren is 20 jaar oud. Hij woont in Apeldoorn en werkt al zo’n vier jaar als machinist bij Veldhuis Klarenbeek. Het bedrijf houdt zich bezig met grondwerk, sloopwerk en de aanleg van bestrating. Nadat Bas het AOC had afgerond (Agrarische Opleidingen Centrum) kreeg hij tijdens zijn vervolgopleiding de kans om stage te lopen bij Veldhuis. Hij begon in het grondwerk en is doorgegroeid tot machinist. Bas woont nog thuis en mag in zijn vrije tijd graag een biertje drinken met vrienden.

Hoe lang zijn jullie al onafscheidelijk?

“Deze machine is op 26 september geleverd. Het was een ‘verjaardagscadeautje’ voor mijn 20ste verjaardag. Ze hadden hem versierd met vlaggetjes en ik kreeg er een mooie taart bij. Dat was nog eens een cadeau!”

Waarom heb je gekozen voor een Doosan?

“Ik mocht meedenken over het merk en type van de nieuwe machine waar ik als vaste machinist op zou gaan werken. Ik heb altijd op een ander merk graafmachine gedraaid. De verkoper van Doosan woont in Klarenbeek en hij heeft me eerst een demo-machine gegeven. Dat beviel prima. De Doosan draait veel rustiger dan de andere machines die ik gewend was. Bovendien loopt hij mooi snel over de weg. Ik kan er 42 km/uur mee rijden vergeleken met 32 km/uur op de oude machine. Nu werken we meestal in een straal van maximaal een half uur rond ons bedrijf, in de buurt van Apeldoorn, maar het is toch fijn als je een beetje kunt doorrijden.”

Wat is er bijzonder aan deze Doosan?

“Omdat ik er zelf over heb mogen meedenken is het een hele complete machine geworden. Andere kranen hebben alleen een draaikantelstuk, maar deze heeft nog veel meer: een engcon EC219 draai/kantelstuk, ledverlichting en een verchroomde uitlaat. Verder is de machine uitgerust met Nokian 650/45 -22.5 banden en degelijke stalen spatborden. Ook is een compleet GPS-systeem Trimble Earthworks gemonteerd. Vooral die GPS is mooi; je laadt de tekeningen digitaal in het systeem en het systeem geeft vervolgens op locatie precies aan waar je moet graven. Eigenlijk kun je het zo gek niet bedenken of het zit op de machine.”

Wat maakt deze machine anders dan andere machines?

“Goeie vraag. Vergeleken met de andere machine waar ik mee werkte maakt de motor van de Doosan niet zoveel kabaal. En de machine is niet zenuwachtig. Als je bijvoorbeeld de lepel moet gebruiken, dan gaat dat heel rustig.”

Is hij makkelijk in het gebruik?

“Ja hij is heel eenvoudig te gebruiken. Er zit niet zoveel poespas op. Het aantal knopjes is beperkt en je hoeft geen ingewikkelde handelingen te doen. De bediening is vanzelfsprekend. Na de uitleg kon ik er zo mee wegrijden. En als ik een dag weg zou zijn, kan er zo een andere machinist op.”

Hoe zit het met het onderhoud?

“De eerste twee beurten laten we doen door Staad en daarna doen we het onderhoud zelf. We hebben hier een eigen werkplaats, waar ik het onderhoud kan uitvoeren. Alleen de dingen die we zelf niet kunnen, laten we doen door Staad. “

Als je iets aan de machine zou kunnen veranderen, wat zou dat dan zijn?

“Helemaal niks; hij is prima zoals hij is.”

Wat is het mooiste karwei dat je hebt uitgevoerd?

“Ik ben op dit moment in Apeldoorn het grondwerk aan het doen voor een nieuwe bedrijfshal. Ik werk er in mijn eentje en met de GPS. Ik ben de eerste in ons bedrijf die met de GPS werkt. Dat is wel even wennen; ik heb een keer een uitleg gehad en dan krijg ik later nog een keer een cursus. Maar voorlopig red ik me wel.”

Kun je leven zonder de Doosan?

“Ja zeg, het is maar een graafmachine!”

Wat maakt deze machine echt jouw Doosan?

“Doordat ik zelf mee mocht denken zit er alles op wat ik graag wilde. Mooie lampjes en een verchroomde uitlaat. En als ik er nu naar kijk, dan zeg ik: ja, dat is echt mijn machine.”

 

De machine: Doosan DX140W-5

De mobiele Doosan DX140W-5 graafmachine kan de zwaarste taken aan met doeltreffende, betrouwbare prestaties die tijd en geld besparen. Een verbeterd hydraulisch systeem gebruikt het motorvermogen efficiënter, voor comfortabel en nauwkeurig werken. De machine combineert hogere graafkracht, hefvermogen en tractiekracht met een lager brandstofverbruik. Hierdoor blijven de kosten en de milieubelasting laag. Een engcon EC219 draai/kantelstuk, ledverlichting, een verchroomde uitlaat en een compleet GPS-systeem van Trimble Earthworks maken deze machine compleet.

Meer nieuwsberichten

DX165W 7 Electric Staad Powerbox400 Emissieloze Mobiele Graafmachine Grondverzetmachine

Wil je meer weten over onze machines of onze service?

Neem contact met ons op. We vertellen je er graag meer over!

Wij houden je graag op de hoogte